28. 11. 2012

Keep calm and curry on

Fay, tohle si přečti, pokud se stane, že neuděláš tento semestr zkoušku z francouzštiny:
1) Prodloužit si o jeden nebo dva semestry, to už je jedno. Není to tragédie a ještě máš čas.
2) Budeš mít dost času, aby ses opravdu dostala na požadovanou úroveň a nebudeš u toho tak trpět jako teď.
3) Díky penězům ze stavebka si budeš moct zaplatit přípravný kurz a certifikát. Koneckonců, bude se to hodit spíš, než nějaká obyčejná zkouška z výšky.
4) Neobviňuj se. Ne všechno vyjde napoprvé, někdy dokonce ani na podruhé ne. Snažila ses, možná ses mohla snažit víc, ale na úkor věcí tobě přednějších. Není tvoje vina, že jste na gymplu francouzštině moc nedali a že jako jediný obor na FF máte mít B2 z druhého cizího jazyka, tzn. skluz 4 roky oproti ostatním.
5) Ať už to nakonec dopadne jakkoli, nenech si francouzštinu znechutit. Vzpomeň si vždycky, jak je to sexy jazyk a poslechni si Zaz a Bran, aby sis to připomněla.
6) Zkus si najít někoho, kdo bude francouzštinu procvičovat s tebou. Ve dvou se to lépe táhne a není lepší motivace k docházce na hodiny, než když tam chodíš s někým blízkým.

A teď, Fay. Zhluboka se nadechni, vydechni a přestaň vyšilovat. Rozmysli si, kdy půjdeš na zkoušku a pečlivě se připrav. Udělej pro to, co je v tvých silách, ale ne víc. Nedomýšlej a nestresuj předem. Vypracuj si plán - Cyber Teachers, projít si znovu všechny worksheety, přeložit havraní texty, projít si Vous parlez Breton sans le savoir, koukni na french.about. Zkus cvičit poslech, víš dobře, že je to tvá slabá stránka. A ještě jednou - nevyšiluj.

A když budeš mít pocit, že je to všechno úplně v prdeli, víš, co máš dělat.
Or as they say: Keep calm and shag Mr. Darcy

2 komentáře:

  1. To je úplně úžasný, Luce ... řekla bych, že naprosto geniální nápad - sepsat si seznam věcí, co dělat, kdyby se něco potento. To je HODNĚ dobrej nápad!
    Souhlasím se všemi body, kývu hlavou a už prakticky nemám, co byh dodala, protože sis to sama všechno napsala :o)
    Teď ti držím pěsti, ať to vyjde a nemusíš řešit body 1 až 6

    Chápu tvé rozhořčení nad úrovní fr na gymplu. Ale opravdu si myslíš, že ostatní jsou na tom lépe? Naprosto nechápu logiku masárny, že po vás chtějí úroveň druhého jazyka B2 - jak jako, když na střední člověk dosáhne B1 v prvním jazyce!!! (u nás na jazykovém gymplu B2, ale vím, že na ostatních školách určitě B1). Postavené na hlavu to je, to povím!

    Keep calm!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale stálo mě to hodně úsilí sepsat tohle místo vět plných paniky a černých scénářů a hlavně - ukřivděného fňukání, jak je ten systém nespravedlivej! :D Děkuju moc, snad to dobře dopadne.
      A je to pitomé. Nejvíc mě zamrzelo, když jsem před dvěma dny zjistila, že pro ty, co mají angličtinu jako ten povinný cizí jazyk nejenomže mají ten povinný kurz, ale ještě udělali přípravný kurz pro ten povinný, takže kdo holt není ze školy na dobré úrovni, může to v klidu dohnat a procvičit. Pro francouzštinu samozřejmě nic takového není, tam hned začínáme vstupním testem B1 a nazdar, dělejte si, co chcete. Já bych hrozně ráda, abych měla třeba možnost mít FJ opravdu každý semestr a pomalu se plazit od A2 do B2, ale ta možnost tady není, bohužel. Navíc po zkušenosti jak s doučováním od rodilého mluvčího, tak s intenzivkou na jazykovce se mi ani nechce mít nic placeného, protože ta kvalita prostě neodpovídá mým představám (nevýhoda těch, co vidí do učení :-/).

      Vymazat