27. 9. 2015

Za poslední měsíc

Tak už zase víc než měsíc bez příspěvku? Utíká to, že tomu ani nemůžu uvěřit. Prázdniny jsou v tahu a za dva dny zase rovnýma nohama do semestru. Je to asi poprvé, co se mi do školy vůbec, ale vůbec nechce. Jediný předmět, na který se opravdu těším, je překlad povídek, kde bych vůbec neměla být, protože je pro bakaláře. Ten zbytek? Nutné zlo. Nějak mi to na tom magistru nejde s takovou chutí, jak jsem čekala. A do toho ty trable s Erasmem . . . jet? Nejet? Od chvíle, kdy mě koordinátor velmi hrubě odpálkoval s dotazem ohledně výběrového pohovoru, jsem se asi nějak blokla. I když mě vybrali, kam jsem chtěla, bylo to s podmínkou, o které jsem za tenhle půlrok zjistila, že ji prostě nehodlám akceptovat. Bohemistickou diplomku prostě psát nebudu, ne a ne a ne. Nejsem bohemistka. Jenže mi nikdo zodpovědný nebyl schopen potvrdit, jestli na takový požadavek má náš koordinátor nárok. Takže mi nezbývá nic jiného, než riskovat, že na mě zase bude hnusný a neurvalý, a pobavit se s ním o tom. Nevím, jestli se mi na Erasmus nechce právě kvůli tomu, jak celé to výběrové řízení probíhalo a že nade mnou visí hrozba psaní diplomky, kterou psát nechci. Mám prostě nějak pocit, že to všecko přišlo v úplně špatnou chvíli. Práce mám víc než kdy jindy a neuvěřitelně mě baví a naplňuje. Dokonce je teď ze mě živnostník. Na novém bytě je to zatím paráda. A představa, že se mám sebrat, všecko tady nechat a jet půl roku někam pryč, kde se akorát budu věnovat studiu, ze kterého jsem momentálně silně rozčarovaná . . . Nedovedu určit, co je pohodlnost, strach z neznáma a co už je dobrý důvod to všechno odpískat. Co byste dělali na mém místě vy?

Prázdniny ovšem, prázdniny byly úžasný. Jsem neuvěřitelně šťastná, že se mi povedlo vzít věci do svých rukou a stihla jsem o prázdninách spoustu věcí, o kterých jsem jiné roky jen uvažovala a snila. Šrámkova Sobotka. Alpy. Jeseníky. Tatry. Investice do sebe samé, do osobního i profesního rozvoje. Jsem na sebe hrdá, že jsem sebrala odvahu a vyrazila na Návrat 2015. Poprvé jsem jela někam úplně sama, kde jsem neznala jedinou živou duši. Nebudu lhát, bylo to těžké. Před odjezdem jsem měla zaječí úmysly, ale nakonec jsem se odhodlala. A samotný kurz byl někdy taky těžká zkouška. Tolik cizích lidí, se kterými musíte být neustále pohromadě. A všichni vypadali tak přátelští, uvolnění . . . a pak já, která jsem měla často chuť utéct co nejdál ode všech, prostě proto, že jich bylo hodně a já se mezi nimi, i přes jejich vstřícnost a přátelskost, cítila nejistě. Protože jsem prostě introvert a mám ráda maličké skupinky lidí, ideálně takových, kteří se už dobře znají. Ale nakonec se to všecko zvládlo a za těch deset dní bylo spousta příležitostí i na bližší seznámení a osobnější povídaní. A hlavně to všecko bylo obrovská inspirace - inspirace k aktivnímu životnímu stylu, ke zkoušení nových věcí, inspirace k tomu otevřít se a nebát se. Nečekat a tvořit. K Návratu se určitě ještě brzy vrátím v nějakém delším a podrobnějším článku, protože věřím, že takovéhle shrnutí má smysl asi spíš jen pro mě než pro ostatní a já bych Návrat ráda představila se vším všudy.

Za ten poslední měsíc se ale neděly jen hezké věci. V blízkém okolí udeřila nemoc, nemoc vážná, bolestná a konečná. Pohřeb byl včera. Přestože se mě to vlastně osobně netýkalo, měla jsem všechno v přímém přenosu. A pořád tomu ještě jaksi nemůžu uvěřit. Tomu, že to opravdu všechno jednou skončí. Nepřestává mě šokovat ta bizarnost, že člověk každé ráno vstane, jí, komunikuje s ostatními, funguje v tom složitém ozubeném soukolí každodenního života a zároveň ví, že někdo blízký trpí a konec je nablízku. A nemůže s tím nic, ale vůbec nic udělat. Ta zpráva mi přišla zrovna o přestávce mezi lekcemi. Zúžil se mi dech, roztřásly ruce a nevěděla jsem, co dělat. Připadalo mi úplně nemístné, že se za chvíli mám usmát na studenty a zeptat se jich, jak se dneska mají. Ale nakonec to tak bylo. Smutek a rozjímání odloženo na vhodnější chvíli.
Uvědomila jsem si, že jediné, jak dokážu pomoct, je dotek a pouhá přítomnost. Nechci nic říkat, protože vím, že jsou to všechno ohraná klišé, pravdy, které ničemu nepomůžou. Nebo ano? Aspoň už netrpí. Vzpomínej na to hezký. Aspoň byla až do konce s vámi. Jste moc stateční. Nebyla to ztráta v mé rodině, já byla jen vrba. Nemám ani zdání, co všechno si za ten měsíc zkusili jiní a jaké to je teď, když už je po všem. Ale přesto jsem byla kdesi na okraji, tichý svědek, co dostal šanci se sám sebe zeptat, jestli je na to připravený. Není. A nikdy nebude. Ale snad aspoň udělá všechno proto, aby, až ta chvíle přijde, nelitoval.

Úzká tvář Polky a dokola val
límce, šat černě se vrství...
Má mladá babičko, kdo líbával
vaše rty pyšné? A prsty,
co v komnatách nádherou hořících
Chopina hrály, svou něhu...
Tma lokýnek bloudí vám po lících
věčného ledu a sněhu.
Temný a přímý a upřený zrak –
vari, pryč, nezvaný hoste!
Ne, mladé ženy, ty nehledí – tak...
Má mladá babičko, kdo jste?
Vy dvacetiletá...
Zem po kosti hladoví,
jak když se postí, –
ach, co jste tam odnesla možností!
A co teprv nemožností!
Tak nevinný den byl,
jen maličko vál vítr v pokoji do váz, –
a dvě temné hvězdy zhas. – Babičko!
Tu vzpouru v srdci mám po vás?

(M. Cvetajevová - Babičce)

3 komentáře:

  1. Ta věčná hořkosladkost života... a člověk nikdy neví, kdy nastane ten okamžik, který všechno změní. Každý odchod je bolestný, nejvíc samozřejmě pro ty blízké, kdy zbyde jen prázdné místo doma i v srdci a je moc dobře, že právě v ten okamžik jsi byla na blízku a mohla poskytnout podporu.
    Vždycky jsem se toho dne děsila a představovala si, jak to pro mě bude nepřekonatelné, až někdo z mých blízkých zemře a oni umírají a život běží dál. Za posledních několik měsíců jsme měli v rodině odchody hned tři, z toho dva "jen" zvířecí, ale i tak... Možná je to taky tím, že se mě ani jeden netýkal bezprostředně, přesto, že mámina psa jsem držela v náručí, když ho uspávali, ale necítím paradoxně ani bolest ani stesk. V poslední době si čím dál víc uvědomuji, že všechno se děje přesně tak, jak má a lidé (zvířata) umírají, když splní své "poslání" a uvolní místo dalším. Nic není stejné a žádný člověk není nahraditelný, ale všechno přichází v tu pravou chvíli a v tu pravou chvíli i odezní. Já vím, že v tu chvíli nejhlubšího smutku si člověk něco takového neuvědomuje a ani nechce, protože právě ztratil někoho, koho miloval a chce ho mít teď a tady, ne jen na fotkách nebo ve vzpomínkách, ale nikdo nemůže žít věčně a všichni jsme tu jen na vypůjčený čas. Poslední rok prakticky sousedím se smrtí, je jen otázka času, kdy... nejsmutnější na tom je, že všechny ty (povětšinou negativní) zkušenosti a bezsprostřední blízkost mě zcela zbavily lítosti a mám strach, že v ten moment, kdy budou všichni truchlit, já budu bez emocí a možná i někde v koutku duše ráda, že už to mám za sebou. Všechno je strašně relativní a v podstatě nesrovnatelné.
    Jinak já bych nechala Erasmus plavat, pokud jsi momentálně šťastná v tom, co děláš, nemá smysl z toho odcházet. Ale věřím, že Tvůj vnitřní hlas Ti napoví, jak se rozhodnout a bude to správné.
    P.s. nádherná báseň, kterou jsem neznala. Děkuju za ni.

    OdpovědětVymazat
  2. Luci, mrzí mě to. I když jsem nepsala, myslela jsem na tebe. Na smrt není připraven nikdo. Lidská mysl má ale úžasnou schopnost vytěsňovat to zlé a ponechávat jen to hezké. Čas umí být i náš přítel.
    Erasmus... Myslím, že tuším, s kým jsi měla tu čest. Buben, což? Neporadím, ale jsem si celkem jistá, že pokud se rozhodneš nepsat bohemistickou diplomku, nikdo by na to nepřišel. V době ISu se pořád všechno děje jaksi anonymně, elektronicky a mám silnou pochybnost o tom, že by někdo na ústavu seděl a odškrtával si témata diplomek se studenty navrátivšími se z Erasmu. Na jednu stranu to chápu - když už se hlásíš přes bohemistiku na Erasmus, pak dává smysl, abys to bohemistice nějak "vrátila". Na stranu druhou, souhlasím s komentářem výše - pokud jsi šťastná v tom, v čem teď jsi, pobuď si v tom. Jen pak asi nesmíš litovat, že jsi nebyla... A kdo ví, kdy se zase pryč dostaneš? I když, možná, kdo ví, třeba nakonec v zahraničí žít budeš, protože architekti mají do světa dveře otevřené :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Nazdar ty naše asociálko, které se tak úspěšně daří vyplouvat z komfortní zóny ;) Hned jsem musela prozkoumat Návrat a týjo, vypadá to jako hodně zajímavá věc, tak se budu těšit, až se dostaneš k nějakému článku a pěkně nám to všechno popíšeš (pokud teda už nezapomeneš :D protože víš jak je to s časem). Upřímně, obdivuju tě, že ses letos tak socializovala ... ať už ten Návrat nebo Šrámkova Sobotka. Obě akce mi připadají parádní, ale když nad tím přemítám, tolik odvahy jako ty bych neměla. Až příliš mi vyhovuje má ulita. Proto se těším na tvé vyprávění, abych si zážitky užila aspon zprostředkovaně.
    Letos je to nějaký maso ... ani jedna z nás moc nepíše, není čas, všechno rychle letí, není síla ... a pak už si člověk nepamatuje tolik, aby se podrobněji rozepsal.
    A ten Erasmus ... jak moc důležité to pro tebe je? Je tvá práce teď přednější a nerada bys o ni přišla? Chceš do Anglie kvůli tomu, že se něco naučíš nebo proto, že bys pocestovala po dream country? Je to tvůj sen? Nebo to jen tak nějak vyplynulo ze situace? Na tohle bych se asi ptala ...
    Protože ... já taky měla skvělou práci, své studenty a byla čerstvě zamilovaná - ono odjet pryč po 4 měsících vztahu na stejně dlouhou dobu může být docela nebezpečné - věděla jsem, že je to risk jako prase a že můžu o všechno přijít. No a ... splnila jsem si životní sen, získala jsem (snad) lepší práci, nové studenty, některé staré studenty a vztah se posunul kupředu. Byl to pro mě mega zážitek!
    Tím chci říct, že bych se rozhodovala podle toho, jak moc tam chceš jet, jak moc velký je to sen. Je třeba mít na paměti, že něco takového se ti už nemusí naskytnout. Bude tě to bolet, nebo je to ok? Nemyslela bych na práci ani na psaní diplomky - jo, je to otrava, nechce se ti do toho ... ale pokud je Anglie tvůj sen, pak není co řešit. Pokud už svůj žiješ, není třeba vzdávat se ho a jezdit pryč :)

    OdpovědětVymazat