1. 3. 2015

Wellness pro duši

Poslední přibližně týden, možná dýl, jsem se cítila pod psa tak jako dlouho ne. Do detailů nebudu zabíhat, musím zaklepat na dřevo, že se nedělo nic vážného, nicméně to bylo fuj fuj fuj a ještě není všem dnům konec. Je neuvěřitelný, jak si tělo psychickou nepohodu okamžitě vzalo za své a začalo se ozývat - špatné spaní, neustálá únava, ze žaludku suk a ve chvílích konfrontace stažené hrdlo, třesoucí se ruce a pocity neuvěřitelný nechuti. Pevně ale věřím, že brzo už se všecko konečně smete ze stolu a já už se budu moct v klidu zabývat jinými, důležitějšími věcmi.
Moje ztýraná psýché mi minulý týden dokonce zabránila užít si to, že se mi za rok zřejmě splní jeden z mých největších snů. Zatím nebudu prozrazovat jaký, ale přidám pár nápověd:



Tak co, nějaké nápady? :-)
Každopádně stresíky si žádají duševní wellness. Slíbila jsem si, že tento víkend, kdy jsem konečně zase jela domů, budu sice pilně pracovat, ale zároveň dám stresu vale. A věřím, že se mi to povedlo - procházka vylidněným městem, pozorování kachen u řeky, upřímné nadšení malého klučiny, když se náš Tobíšek nechal pohladit, geek večer s panem Darcym (mezi naše nejoblíbenější patří společná hra na hudební nástroje a vědomostní soutěže, Dobyvatel FTW!), po dlouhé době hra na klavír, úžasně inspirativní rozhovor se spolužačkou, která si založila jazykovku a dneska wellness v pravém slova smyslu - poctivé plavání, parní lázeň, vířivka, tobogán a k obědu zdravej, ale taky strašně dobrej salát s grilovaným hermelínem! Pokračujeme pak úklidem brněnského doupěte, jógou a meditací a po dopsání tohohle článku taky zase trocha práce, ať to sviští! Taky jsem zjistila, že mi k duševní pohodě neskutečně pomáhá hudba. Já vím, žádná novinka, ale stejně mě nepřestává překvapovat, jak správně vybraná skladba dokáže z "problémů" udělat nepodstatné maličkosti. Tak třeba:


A chtěla jsem se zeptat vás - co vám pomáhá, když vám není zrovna hej, hlava nedokáže vypnout a potřebujete se zbavit negativity, která vámi prosákla? Jak si spravujete náladu? Co vás těší? Říkala jsem si, že by bylo skvělé dát dohromady co nejvíc tipů, co by mohlo v takovýchhle chvílích fungovat, člověk nikdy neví, kdy se zase budou hodit :-).



9 komentářů:

  1. Norsko nevyšlo, ale během tvého dalšího splněného snu tě už fakt musím přijet zkontrolovat :D Jen jsem tama projížděla busem ;) No a jako Aááááááááááááááááááááááááá, to je božííííííííí! :* A je to jistý (píšeš trochu nejistě)?
    K tomu vašemu geek večeru přidávám tip na náš - hra Timeline ;) a aby to nebylo moc easy, překládáme si ji do angličtiny :D
    Tipy na relax mysli ... s tím bych sama potřebovala pomoc :) Většinou se uchyluji k vyrábění. Když můžu něco plácat, navlíkat, motat, vybarvovat, lepit, stříhat, cítím se hned líp. Blbé je, když mi to nejde, takže v takových stavech doporučuji tvoření, které už máš ozkoušené, abys pak korálkama neházela rozčilením po bytě a fimo schválně nezašlapávala do koberce. Anebo vaření něčeho komplexnějšího. K tomu heřmánkový čaj, Tomáše Kočka nebo Hrdzu a veliké objetí od Drahého.A využíváme Saloos na masáže, co jsme kdysi obě dostaly od Stely ;)
    A samozřejmě tanec ... stačí, aby byl člověk doma sám ... a může v epileptických záchvatech padat a točit se a máchat rukama do aleluja na oblíbenou musiku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, prosím, určitě dojeď, i muže s sebou klidně vezmi! :-) A díky moc za geaky tip, co nejdřív ozkoušíme!
      Jinak právě s těma ručníma pracema mám ten problém, že mě moc nejdou ani normálně, takže na uklidnění nejsou většinou úplně ideální :D. Ale vidíš, ano, tanec! Jak jsme teď šly na Jane Austen tancování, tak i když to bylo zrovna o víkendu, kdy byl největší shitstorm, tak to nádherně pomohlo a celý večer jsem si krásně užila :-). Ale přiznávám, že na tom měli asi podíl i přítomní krásní mladí gentlemani a taky ten naprosto unladylike rum :D.

      Vymazat
  2. Relax? Něco dobrého k jídlu, pití, přítel a jsem spokojená :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je krásný recept, akorát mám někdy tak mizernou náladu, že ani tohle nepomáhá :D.

      Vymazat
  3. Já se taky přidávám ke kreativním činnostem - vaření, pečení (mají tu přidanou hodnotu, že si na tom pak ještě i můžeš pochutnat :D), tvůrčí psaní, fotografování (ale jen za dobrého světla, jinak mě frustruje), kreslení, ale taky procházky se psem (když je pes v klidu a nechce se hádat s ostatními), prohlížení obrázků na Pinterestu, ale vlastně taky uklízení, když mám nějaký nový voňavý prostředek, pak mě uklidňuje plánování - co teď a co potom, přičemž je mi jedno, jestli je to plánování dovolené nebo toho, jaké lodičky si koupím či jakou polévku uvařím. A samozřejmě nákup nových knih! Nebo aspoň jejich výběr v katalozích :D

    PS: Nejsem si jistá, jestli nakonec ten Saloos nedostala jen Mona, tehdy jak Luci nemohla dorazit do Ostravy. Když tak pošlu ;) Jo a Monitko... to ti vydržel tak dlouho? :O Jinak vám doporučuji i tento: http://www.manufaktura.cz/kosmetika/vinna-kosmetika/100-rostlinny-masazni-olej-s-cennymi-prirodnimi-oleji-detail - Máme ho teď a je naprosto božský ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to bude tím, že jsem tehdy byla skoro single, pak single, pak v Anglii a teď na sebe konečně máme čas ;) :D Plánuju vyrobit olejíček vlastní, tak děkuji za inspiraci. Jinak ty citrusy jsou fakt skvělé :)

      Vymazat
    2. Ano, procházky se psem! Můj velmi oblíbený lék na stres i boly všeho druhu, jen škoda, že si ho můžu dávkovat jen velmi velmi omezeně :-(. A vidíš, ano, uklízení něčím voňavým! To taky můžu! A stejně tak praní, to je kupodivu taky velmi uklidňující :D.
      A jojo, to bylo asi jak jsem nakonec nemohla dorazit na ten knižní veletrh, každopádně my taky masážujem, a to masážítkem z Lushe, nemohu než doporučit :-).

      Vymazat
  4. dobyvatel jéééj! taky si na tom s mužem ujíždíme :) a celkově vědomostní hry jsou nejlepší - až teda na kategorii sport kde jsem vždycky uplně mimo :D
    a mi většinou pomáhá něco upéct protože u toho nemyslím na to co mě žere ale na to co sežeru :D a taky vymluvit se vybrečet se a dlouhá horká sprcha - všechno ideálně s F. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ráda slyším, že nejsme jediní nerdi, co se takhle baví :D. V kategorii sport já pokulhávám mohutně, pan Darcy je na tom o dost lépe, ale já ho zase vypeču na jiných tématech, naštěstí :D.
      A vidíš, něco upéct - už si to slibuju kdovíjak dlouho a skutek utek! Na muffiny prostě musí dojít! :-)
      Jinak vymluvit se, vybrečet a osprchovat mi taky pomáhá, ale jenom někdy a jenom do určitého stupně - jak už nějaká situace zahnívá a je to kontinuélní stres, tak to bohužel nepomáhá :-/.
      Ještěže alespoň ti muži umí pěkně utěšovat :-).

      Vymazat