22. 4. 2014

Pink

Bakalářku jsem dnes poslala do tisku a už se těším, až si ji vyzvednu vyvázanou v růžových deskách. Původně jsem růžovou vybírala jen kvůli tomu, že je to barva spojovaná s literaturou pro ženy, ale pak mi došlo, že to má hlubší význam. Růžovou vazbu své bakalářky beru jako důležitý vzkaz akademické obci a všeobecné veřejnosti, že růžová je barva jako každá jiný a zaslouží si být brána vážně. Protože zamyslete se nad tím - černá, lahvově zelená, námořnická modř a bordó jsou jako "důstojné" barvy vhodné pro akademickou práci a ty ostatní ne? Jasně, a černým přece nevadí neplacená otrocká práce, všichni cigáni jsou líní budižkničemové a ženská patří k plotně. Jakou tam máte dál? Růžová barva se v průběhu dvacátého století změnila v barvu "ženskou" (i když jí původně nebyla) a stala se symbolem všeho, co je pro ženy "typické" - naivity, povrchnosti, myšlenkové plochosti, frivolnosti, romantičnosti, vztahů, . . . Odsuzování růžové barvy a její kritiku tedy beru v prodloužení jako odsuzování a kritiku žen - ne proto, že by růžová byla "ženská" barva, na rozdíl od "mužské" modré. Ale právě proto, že byla ženám připsána a odkazuje na ně.
A tady máte Ventolina, kterej v pátek krásně DJoval v Kabinetě Múz. Kde jsem si dala tři panáky a tancovala celou noc. Taky tomu nemůžu uvěřit. Svět je krásnej. Svůj totem jsem neztratila.

23 komentářů:

  1. you're right, a ať si někdo jenom zkusí proti tomu něco říct :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pan Darcy samozřejmě protestoval, ale podezřívám ho, že to dělal jenom ze sportu :D. My chceme rovnost i pro barvy!

      Vymazat
  2. Krásně vyjádřeno!
    Jsem zvědavá na reakce akademické obce.
    A samozřejmě gratuluju k dokončení bakalářky, přijde mi, že jsi byla děsně rychlá :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji děkuji nastotisíckrát! :-) Taky jsem na reakce zvědavá, ideální by samozřejmě bylo, kdyby je barva vůbec nezajímala a pouze by opěvovali geniální obsah, ale to se teprve uvidí. Ono se to zdá, že to byla chvíle, ale zase za prvé tento semestr jsem neměla školu, takže jsem mohla psát hodně, a za druhé ono přece jenom je to práce dlouhodobá, myšlenky a témata se rodily už dva semestry předtím, od ledna jsem natvrdo načítala sekundární literaturu a od února psala jak mourovatá, takže nakonec to až taková chvilka nebyla. No hlavně aby to všecko dobře dopadlo a políčko se zelenalo :-).

    OdpovědětVymazat
  4. tyjo to je super! já měla nudně černý desky a to sem měla dost gender téma... a celkově souhlas! já mám růžovou hrozně ráda ale spíš na drobnostech - nemůžu jí totiž moc nosit protože s mojí barvou kůže pak rázem vypadám jako prasátko :D
    a taky gratuluju a můj obdiv k tvému komentu výše... jojo já sem ten druh co napsal bakuli za čtrnáct dní :D (a pak hodnoceno výborně a obdivováno :D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem právě taky zjistila, že mám těch růžových drobností poslední dobou dost - primárně telefon, ten září, ale taky podložku na jógu, pyžamo, v Norsku peřiny s růžovými kvítky a růžový závěs ... ale přesně jak ty, tak růžovou jinak nenosím, protože ani mě dvakrát nelichotí. Zkoušela jsem to a prostě e-e.
      Jinak dík, obdiv asi není za co, já jsem byla překvapená, že to tak nějak ani nebolelo, furt mám pocit, že jsem to děsně osrala (což není pravda, ale stejně se bojim :D ) a jenom čekám, kdy mi někdo řekne - ale takhle se to přece vůbec nedělá, běžte si to napsat znovu a pořádně! :D A napsat bakuli za čtrnáct dní a za jedna? To je teprve umění! Respekt! :-)

      Vymazat
    2. to chápu no :) věř mi že těch 14 dní co sem čekala na výsledky sem se proklínala a nemyslela sem že by to mohlo projít... no a nakonec z toho byli všichni nadšený :D
      a vůbec - o čem si psala nebo co studuješ? (promiň nemám tě přečtenou celou :) ale pracuju na tom! :D )

      Vymazat
    3. Studuju anglistiku na FF MU a práce se jmenuje New Prides and New Prejudices: The Contemporary Cult of Austen in Popular Literature. Rozebírám tam 4 knížky - Pýchu a předsudek, Compulsively Mr. Darcy, Me and Mr. Darcy a Austenland a u všech se soustředím na 3 okruhy - narativní analýza, zobrazení žen a dynamika vztahu hrdiny a hrdinky.
      A o čem jsi vlastně psala ty a co jsi studovala? Nějak jsem to nestihla na tvém starém blogu zacyhtit při občasném nakukování.

      Vymazat
    4. hmm to zní zajímavě! a to Austenovou nemám ráda :D ale to radši nebudeme rozebírat :D
      a já studovala historii a bakuli se jmenovala Obyčejná žena - neobyčejné časy, Signatářka Charty 77 Hana Juptnerová 1977 - 1989 :) šlo o zpracování života běžný chartisky z malýho města metodou orální historie...

      Vymazat
    5. Tý jo, no to zní jako super téma, jak dlouho ti zabral výzkum? To asi muselo bejt docela náročný dát podklady dohromady - ale je to skvělý v tom, že opravdu přispěješ do akademické obce něčím novým a užitečným, to strašně obdivuju! A ten název se ti moc povedl, skvěle zaujme a hned mám chuť si to přečíst :-).

      Vymazat
    6. děkuju :) no vzhledem k tomu jak sem to flákala to zas až tolik času nezabralo :D podklady tak dva měsíce a celkový sepsání fakt těch čtrnáct dní...ale bylo to prenejch 14 dní :D a vlastně nevim jestli si do toho někdo někdy podíval ale už ten dobrej pocit že Hanin příběh někdo zaznamenal - ona je to navíc moje teta - stál za to...

      Vymazat
    7. Tak teď jsi mě fakt úplně navnadila, nemohla bych si tu práci přečíst, prosím pěkně? :-)

      Vymazat
    8. no koukám že online přístupná není - a to sem si myslela že je... teoreticky bych ti to mohla poslat když mi dáš mejl :) a sem velmi poctěna!

      Vymazat
  5. Luci, je to ale i úleva, co? ;) Jsem přesvědčena o tom, že je tvoje práce kvalitní a obhájíš ji ke své spokojenosti. A s tou růžovou jsi mě trochu překvapila, ale mile.. Za mě když tak ale tmavě starorůžovou, prosím ;D Viděla jsem jednou pampeliškově žlutou diplomku s černým písmem a bylo to odvážné. Já sama jsem před vázáním měla v hlavě pokorné myšlenky "co když není ta diplomka tak dobrá, abych si mohla dovolit takhle barevně vyčnívat..." Proto u mých obou dítek zvítězila klasická bordó se stříbrem. Mou vysněnou smaragdovou totiž neměli :/

    A ještě k růžové... Taky mi připadá, že mi na oblečení nesedí, ale u mě je to hlavně barvou vlasů. Mám ale pár oblíbených šátků a šál s růžovými kvítky, taky jeden něžný květinkovaný polštářek v posteli a jednu krajkovou jemně růžovou halenku. Víc asi nic, jak si tak uvědomuju... Zato vínová u mě v poslední době hraje prim! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úleva to určitě je, ale zatím ještě není zdaleka vyhráno - čekají mě teď nějaké pracovní pohovory, do toho semináře a zkouška TKT (když už ta CELTA nevyšla) a pak samozřejmě státnice a přijímačky - takže je sice fajn mít teď o starost míň, ale zase se místo toho navalily jiné povinnosti. Ale mám to tak ráda, když jsou věci v pohybu.
      A ty pokorné myšlenky naprosto chápu, taky mi samozřejmě běžely hlavou, ale znáš mě, ta pokora mi často chybí a nakonec ten výběr barvy opravdu úzce souvisí s poselstvím celé té mé práce, takže to beru prostě jako podpoření toho, co chci říct. Té smaragdové škoda, to by byla nádherná práce! Ale i bordó je krásná, to by byla moje volba číslo 2.

      Vymazat
  6. Můžu se zeptat, kde sis bakalářku nechala vyvázat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nakonec jsem zvolila knihařství Toužínovi na Šumavské, nechala jsem si tam tisknout i vázat a byla jsem spokojená - cena byla přiměřená (tisk mi přišel laciný a cena za desky průměrná, spíš nižší) a dneska jsem si bakuli vyzvedávala a je vyvedená pěkně. Já vybírala podle toho, kde mi udělají ty růžové desky, což není zdaleka všude, ale pokud netrváš na barevné extravaganci, seženeš možná i levněji a s online objednávkou (já tam musela zadat desky osobně).

      Vymazat
    2. Aha, díky :) Ještě mám jednu otázku, která mě teď trápí. Odsazovala jsi okraje u vazby ve Wordu? Co jsem se dívala na bakalářky v isu, tak jsem našla s odsazením snad jenom jednu a nelíbí se mi ta nesouměrnost. Taky to mám napsáno s normálním odsazením 2 cm po obou stranách, takže kdybych teď okraj zvětšila, celý se mi to rozhodí. Ale právě nevím, co mám dělat, jestli, když to nechám takhle svázat, bude to ok a půjde to dobře přečíst?

      Vymazat
    3. My máme na katedře přímo šablonu, kde je nastaveno vlevo odsazení 3,5cm a vpravo jen 2,5 a psala jsem už rovnou s těmahle rozměrama. Vytisklé to vypadá dobře - ten centimetr navíc tak akorát pokryje to vazbu, takže svázané je to souměrné. Takže jestli budeš mít pevnou vazbu, doporučovala bych si to odsazení vlevo přece jen udělat, sice se ti to rozhodí, ale myslím, že přeformátování už nebude tak náročné a bude to určitě vypadat líp. Většinou mají taky v knihařstvích/diplomkovejch vazačstvích pokyny, jak by aspoň přibližně ten text měl bejt odsazenej, tak třeba mrkni tam nebo se optej.
      Držím palce, ať bakuli brzy dovedeš ke zdárnému konci! :-)

      Vymazat
    4. My bohužel nic takovýho zadaný nemáme, tak jsem udělala velkou chybu, že jsem si to předem nenaformátovala. Dneska už na předělávání nemám nervy, tak nad tím asi strávím celý zítřek :-/

      Vymazat
    5. Určitě to půjde rychleji a lépe, než si myslíš ;-).

      Vymazat
  7. Nezmůžu se na víc než WOW!!!
    A zcela se ztotožňuju se Stelou a jejím: "co když není ta diplomka tak dobrá, abych si mohla dovolit takhle barevně vyčnívat..."
    A ještě jeden koment ... u nás bylo jasně řečeno: modrá, zelená, černá ... o červenou se ani nepokoušejte. A já tak moc chtěla hráškově zelenou :( Uvidíme ...
    Držím pěsti a chci detailní info. Tohle se neobejde bez komentáře celé poroty. Nejspíš se zapíšeš do dějin KAA MU. A s tvou obhajobou výběru barvy je naprosto dostaneš! A ještě před obhajobou foto!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, když už nic jiného, tak vám tím zadáním barvy ulehčili výběr. Já se na to schválně ptala, jestli můžu mít nějakou jinou barvu než ty klasické a náš pan koordinátor mi jako vždy udělal radost a řekl, že to je zcela na mě, klidně oranžovou :-).
      Děkuji za držení pěstí, někdy v druhém týdnu v červnu to vypukne. Ale skoro si myslím, že naopak se to obejde bez komentářů, ale uvidíme, strašně záleží, kdo v té porotě bude. A foto uploadnu už dnes, mám ty své miláčky už doma a do školy je nesu teprve zítra :-).

      Vymazat