1. 4. 2014

Only Lovers Left Alive

Když jsem zjistila, že tenhle nový film s Hiddlesem a božskou Tildou dávají ve Scale zrovna v sobotu, kdy Brno ctím svou návštěvou, bylo mi jasné, že si ho nemůžu nechat ujít. Už trailer mě absolutně nadchnul a strašně jsem se na tuhle upířinu těšila.
Že nepůjde jen o poněkud zajímavější zobrazení dětí noci, než nabízí Twilight, to bylo samozřejmě jasné. Ale že ten film mě až natolik zaujme a bude mít velký přesah, to jsem netušila. Celý příběh má pomalé, až hypnotické tempo, kterému napomáhá úžasně vybraná hudba a to, že se vše odehrává v noci (Note to Twilight and others - ciwe, upírský filmy se musí odehrávat vždycky v noci, tam nemá denní světlo co dělat! Natož nějaký třpytky ... ). V jeho centru stojí Adam a Eva, dva upíři, živoucí bytosti, ale i symboly, které fungují každý sám za sebe, ale jejich pravá síla se projeví až když se spojí - to je zdůrazněno jednoduchou barevnou symbolikou. Je to právě zobrazení jejich vztahu, co mě absolutně fascinuje - láska tak hluboká, že jim dovoluje existovat rozděleně a stejně tak žít spolu, podle toho, jak to zrovna potřebují. A spojnicí těchhle dvou milenců je kromě lásky k sobě navzájem také láska k umění a vědě. Celý film je prošpikovaný odkazy na umělce a vědce z různých období, zkuste si třeba všimnout, kolik poznáte umělců z portrétů na zdi v Adamově domě. A co umění samotné? Jak moc je důležité, aby ho znal někdo další než jeho tvůrce? Existuje umění bez publika? Kdo mu vlastně dává hodnotu? Adam jako vnitřně rozervaný umělec si uvědomuje, že potřebuje zpětnou vazbu od dalších lidí. Díky svému přátelství s velikány lidské historie ví, že existují takoví, kteří dovedou umění náležitě ocenit. Jenže lidstvo je nevděčné, jak ukazují nejenom Adamem nenáviděné "zombies", ale i Evina sestra Ava, která je zosobněním lidské pošetilosti obdařené nesmrtelností a nezměrnou silou. Adama a Evu spojuje i rozhodnutí (částečně jistě motivované prostým znesnadněním anonymně zabíjet) získávat krev nenásilnou cestou. Jenže co když už to tak dál nejde?

Krom toho, že Only Lovers Left Alive nabízí spoustu provokativních otázek, o kterých mě baví přemýšlet a hledat na ně relativní odpovědi, je také řemeslně skvěle zvládnutým filmem. Věřím, že z vynikajících kostýmů se velmi brzo stane kult (přiznávám se, že i já mám chuť koupit si bílé kožené rukavice) a Tilda s Tomem postoupí v žebříčku oslavovaných celebrit ještě o kousek výš. Co ale z filmu dělá opravdový skvost je právě naprosto fascinující hudba. Pohybuje se na pomezí posmutnělého rocku (gothic-doom?) a loutnových melodií s nádechem renesance a arabských melodik. V soundtracku není jediné slabé místo a nedovedu si představit, jaká jiná hudba by mohla takový příběh lépe doplňovat.

Můj verdikt? OLLA je film, který naprosto předčil má očekávání, která byla už tak hodně vysoká. Důkazem, jak moc se mi líbil může být i to, že hned druhý den jsem se na něj dívala s panem Darcym, kterého taky velmi zaujal. Společně teď ujíždíme na sountracku a mám takové tušení, že se si v dohledné době dáme ještě jedno repete. Podívejte se na OLLA. Nebudete litovat.

A oříšek pro angličtináře - jak byste vy přeložili název filmu? Do české distribuce šel s názvem Přežijí jen milenci, ale těch variant je možných více. Stále jsem se nerozhodla, která podle mě nejlépe vystihuje celý film, ale budu nad tím dumat dál.

7 komentářů:

  1. Popsala jsi ten film tak chytlavě, že mám hned chuť se na něj podívat. Jediný problém vidím v tom, že opravdu nemám ráda filmy, které se odehrávají v noci. Nedovedu udržet pozornost u temného obrazu. Prostě jim chybí ten pozitivní aspekt, jestli chápeš, jak to myslím.
    I tak se po tom ale poohlédnu :D abych třeba změnila názor nebo si ho upevnila.

    K překladu ... když jsem začla číst článek, napadlo mě něco ve stylu "Jediní milenci, co přežili" ale při zamyšlení jsem usoudila, že to by tam musel být určitý člen. Ten český překlad se mi líbí. Co napadlo tebe?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, jak to myslíš s tím pozitivním aspektem. Nicméně ač tohle není "světlý" film, myslím, že v jistém smyslu pozitivní je. Však uvidíš, jak na tebe zapůsobí :-).
      A původně jsem taky přemýšlela nad tím překladem, co uvádíš. Ono totiž buď chybí ten určitý člen a nebo zase chybí nějaké sloveso (Only Lovers ARE/WERE/TO BE Left Alive). Ten název je takhle nejasně jistě vybrán schválně, protože každý z těch dvou významů dodává filmu trošičku jiné vyznění. No a protože v češtině tu nejednoznačnost prostě nevyjádříš, tak se holt překladatel musí přiklonit k jednomu řešení a to druhé neuplatnit. A čím víc nad tím přemýšlím, tím méně jsem si jistá, kterému překladu bych dala přednost :D.

      Vymazat
    2. Aha, to je zajímavé. Já si tam hnedka automaticky dosadila minulý čas. A ten český ofiko název je zas v budoucím.
      To mi úplně připomnělo knihu od Winterson - Written on the Body, kde není jasné, jestli je hlavní postava žena či muž, a proto se téhle knize překladatelé stále vyhýbají.

      Vymazat
  2. ten film chci hrozně moc vidět - obsazení a upírská tématika stačí pro mé nadšení :) a tvůj post k tomu si přečtu až později - bojim se spolilerů :D ale narážky na Twilight sem si všimla a velkej souhlas :D to je ták špatný!!! (ano přečetla sem dvě knihy - byla sem nemocná o Vánocích kdy je mladší sestra dostala tak sem ty knížky tak oddechově spolkla a dokonce sem ze zvědavosti viděla jeden film! zlo! pak sem si četla Čapka abych se oblažila krásnou literaturou :) )
    a k překladům - už dlouho čtu/poslouchám knihy jen anglicky tak jsem potom vždycky zaskočená když narazim na nějakej překlad...no a radši se tim nezabejvám beru jak je to v originále a to mi stačí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snažila jsem se nespoilovat, ale chápu - jakmile čteš cizí názor, stejně se k němu nějak podvědomě vymezíš, tak je lepší předem nepátrat, taky se o to snažím :-). Já jsem viděla první díl Twilightu, a i když odečtu to, že ten příběh má příšernou výpovědní hodnotu o vztazích a rovnosti pohlaví, tak to byla prostě nuda. Co máš ještě za oblíbené upířiny? Já zbožňuju filmové Interview s upírem, Draculu na všecky způsoby a moc se mi líbila knížka Tima Powerse Stress of Her Regard, kde dal upíry dohromady s romantickými básníky, špica!

      Vymazat
    2. no právě! počkám si až se to objeví ke stažení a pak se ozvu :)
      Twilight - no mi nakonec ten film přišel lepší než ta kniha protože ta kniha je ještě "plnější" tý nudy a jakože děsnejch dilemat hlavní hrdinky :D a její tupý mozkový pochody... no příšerný!
      Interview s upírem uplně zbožňuju! a Draculu s Garym Oldmanem... a taky True Blood ačkoliv to je občas pochybný - jenže Alexander Skarsgård je prostě nejvíc! :D

      Vymazat
    3. Alexander v True Blood je bezkonkurenční! Já viděla celou jen první řadu a u druhé jsem se nedonutila dokoukat poslední díl, u těch amerických seriálů mi přijde, že často tam chtějí mít akci a vzrušení za každou cenu, tak jsou tam dějový kotrmelce co chvíla, a to mě pak přestává bavit. Ale ta řada potom je prej skvělá, tak věřím, že jednou na ni taky dojde :-).

      Vymazat