9. 2. 2014

Odsouzena k nesouhlasu

A už je to tady zase. Zase jsem se pustila do díla, které všichni opěvují a milují a mě jako na potvoru až tak nezaujalo. Dobře si pamatuju svoje zklamání z Černé labutě, kterou všichni opěvovali horem dolem. Moje averze k tlachalovi Paulovi Coelhovi je všeobecně známá. No a tentokrát to odnesla hvězda YA literatury, John Green a jeho The Fault in Our Stars. A vlastně jsou ty moje připomínky k těmhle věcem pořád ty samé - tváří se, že jsou lifechanging, že jdou do hloubky, ale já jim to nevěřím. Tak moc se soustředí na to, aby vás zasáhly, že jdou vlastně celou dobu po povrchu. Používají levné triky (rádobyhumor, jednoduché-a-zároveň-ach-tak-hluboké myšlenky, často sklouzávají k opakování hlavních témat, kdyby to náhodou někomu nedošlo hned napoprvé ... nebo napodruhé ... nebo napopadesáté). Mám sklon pak tyhle věci hodnotit velmi příkře. Je to asi proto, že mám díky tolika nadšeným ohlasům velká očekávání a pěkně mě štve, že se mě pak někdo snaží opít rohlíkem. A ono to přitom není tak těžké. Myslím si, že se mi líbí kdejaká blbost a často se nechám touhle hrou - pojď, chytneme se za ruce a povedeme svět k lepším zítřkům - omámit. Nevím, čím to je, že se vždycky čas od času objeví něco, co mě najednou rozladí. Přitom The Fault in Our Stars vlastně nebyla špatná knížka. Kdyby kolem ní nebylo tolik humbuku, možná bych ji hodnotila shovívavěji. Nebo bych ji vůbec nedočetla. Kdo ví. Prostě mě mrzí, že knížka, co se líbí tolika lidem, a i mým spřízněným duším, mě nezaujme. Cítím se pak trochu špatně, jako bych se snažila nějak nadřadit tím, že strhám něco, co mají ostatní rádi. Ale tak to není. Prostě to pro mě nefunguje. Nezaklapne, co zaklapnout má. Většina mých přátel zase nechápe, proč poslouchám divný židovský jazz a proč k zbláznění miluju Taliesyn (což je vlastně taky divný židovský jazz, když se to vezme kolem a koukolem) a krom pana Darcyho nikdo z mých přátel nečte Guy Gavriela Kaye (a to za něj pravidelně oroduju) a tak ... Vím, že je to normální. Každýmu voní něco jinýho. Jen někdy se kvůli těm svejm choutkám cítím trochu jako vyvrhel. Kterej anglista, co nesnáší Shakespearovy hry, by se tak koneckonců necítil, že?

6 komentářů:

  1. Víš, mě přijde naopak úplně úžasný, jak se každému líbí něco jiného. A každý knihy chápe jinak a vezme si z nich něco jiného.
    Já se cítila blbě, když se vychvaloval Tracyho tygr nebo třeba Pan Kaplan má třídu rád. Taky labužnický perly, který šly úplně mimo mě.
    Od Coelha jsem četla jen Alchymistu. Když jsem ho dočetla, srdceryvně jsem se rozbrečela, aniž bych vůbec věděla proč.
    A na ty "hvězdy" se mi nějak moc nechce, protože se nacházejí na každém YA čtenářském blogu. Už to mě odrazuje. Too IN for me.
    No ale hele, babucho, já četla Ysabel na tvé doporučení a líbila se :) Je sice pravda, že už jsem pak nečetla další kousky ... ale JEDNU mám na kontě :D
    Takže závěrem: čti a měj svůj názor, protože to je to, co matters!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježišmarjá, hrubka hned na začátku!!!

      Vymazat
    2. Vidíš, vůbec jsem si té hrubky nevšimla - a to se pod tvým vlivem snažím na tohle alespoň při psaní soustředit :-). A hele - Kaplan, ten mě zase bavil, i když jsem ho nedočetla, páč jsem ho musela vracet. Je to fakt fascinující, jak i hodně like-minded people se můžou totálně neshodnout na některejch knížkách/filmech/muzice. Svět je fakt pestrej :-).
      A to se omlouvám, že jsem opomněla, že ty jsi Ysabel četla! Já nějak žila v domnění, že sis ji sice půjčila, ale nestihla přečíst nebo tak něco. Tak alespoň jedna další spřízněná duše ve Vesmíru :-).

      Vymazat
  2. A já myslela, že jsem jediná, které se nelíbí Paulo Coelho, dočetla jsem jen Poutníka a to spíš z donucení, že jsem chtěla vědět, co na tom Osel měl. Nikdy jsem neviděla celé Pulp Ficiton, protože mě to nebavilo a vůbec nechápu, co lidi mají na Tarantinovi. Kaplana jsem si na doporučení koupila a někde lež odložen, myslím, že jsem se nedostala za stranu , jak jsem se nudila. Řekla bych, že je to normální :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přidávám se k Pulp Fiction :D a když jsme u těch filmů, tak přihazuju Titanic!

      Vymazat
    2. A to je přesně to, co mě fascinuje - shodneme se na Coelhovi, ale Tarantino je zrovna můj oblíbenec :D. Halt lidi jsou různé. Ale musím říct, že mě prostě vždycky potěší, když vidím, že s názorem na nějaké dílo nejsem sama, nemůžu se jinak prostě zbavit toho pocitu, že jsem vyvrhel. Tak díky za ten příjemný pocit spiklenectví, dámy! :-)

      Vymazat