17. 2. 2014

O tanci


Plesová sezona je v plném proudu a i když jsem povětšinou ignorant, co se společenských událostí týče, mám chuť si alespoň jednou ročně zaplesat. Jenže. Jako obvykle řeším tradiční problém - co na plese dělat? Jak ples mé školy, tak jiné plesy v našem městě nenabízejí dvakrát lákavý program a s tancem je to taky poměrně bledé. Navíc, co si budeme nalhávat, z tanečních si toho mnoho nepamatuju. A tak jako u všeho ostatního se snažím řídit srdcem a podle toho vybírat. A tak už podruhé jsem se vydala na akci organizovanou Jane Austen Brno, abych si užila trochu regentské atmosféry, oddechla si od všeho, co mě momentálně vyčerpává a samozřejmě si také zatančila.
Pan Darcy se po minulé zkušenosti z tanečního semináře protentokrát omluvil, a tak jsem vyrazila s dámským doprovodem, Tinou. Koneckonců, proč si nechávat ujít krásnou událost jen proto, že partnerovi se na ni nechce? Gender stereotypes are so last year! Medlánské kulturní centrum se rychle zaplňovalo nádherně oblečenými dámami a jejich mužným doprovodem. K našemu překvapení bylo mužů poměrně dost a mnozí z nich zvolili i stylové odění - a tanec si pak vyloženě užívali! To jen dokazuje, že představa, že nějaké tančení není pro chlapy je naprosto mylná. Myslím, že kdybychom se od těch zažitých představ co je pro chlapy a co je pro ženský odpoutali, bylo by nám všem zase o něco veseleji. Ples pak probíhal tak, že jsme se pomalu učili nějaký tanec a pak si ho jednou či dvakrát zatančili na muziku.
Venkovské anglické tance mají několik nesporných výhod, které z nich dle mého činí naprosto skvělou společenskou kratochvíli - muži i ženy dělají stejné kroky, případně se střídají, takže není problém, aby žena tančila místo muže. Nikdo z partnerů nemusí vést. Jsou to tance společenské, takže si zatančíte i s jinými partnery, než s tím svým, a taktéž jsme byli několikrát vyzváni partnery vyměnit na celý tanec, takže máte opravdu spoustu možností, jak se seznámit a zatančit si i s ostatními. Tyhle tance, které nejsou tělo na tělo, také nabízejí netušené možnosti interakce s druhým (ale i stejným) pohlavím. Když už  víte, jak jdou kroky a figury za sebou, máte spoustu času dívat se ostatním tanečníkům do očí, usmívat se na sebe navzájem a laškovat, co hrdlo ráčí. Spousta tanců na to má speciální figury - honění veverky, líbání ručky, lákání partnerů jiných dam ... prostě si u toho užijete spoustu legrace. Přiznám se, že při pohledu do očí ostatním tanečním partnerům mi až hořela líčka, nejsem zvyklá na takový intenzivní kontakt s muži, které neznám, přitom jsem ale neměla pocit žádné nucenosti a cítila jsem se navýsost příjemně - je to hra, kterou s chutí hrají všichni zúčastnění. Naprosto chápu, proč měl tanec v románech mé drahé Jane tak velkou úlohu, proč ho sama Jane zbožňovala a také mi došlo, o kolik dnes přicházíme, když se téhle zábavy vzdáváme.

3 komentáře:

  1. Regentské tane k tobě prostě patří, jinak bys nebyla správná Austenofilka :)
    Stejně je to psycho, že tam potkáváš lidi, které znám taky! :D To mě úplně fascinuje.
    Jsem ráda, že sis to tak užila ... škoda, že pan Darcy nepodlehl kouzlu tance. U nás to není jiné. Ale pořád se snažím! :D Víš jak, hope springs eternal in human breast :)
    btw, z kterého filmu je ta animace?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, to mě taky fascinuje, že tam jsou lidi, co ty znáš. Stíháš příští seminář a ples (17. 5.) nebo jsi tou dobou ještě v Leedsu?
      Já nad panem Darcym nelámu hůl, tajně doufám, že časem do toho taky pronikne, ale když ne, svět se nezboří, však tak mám s kým chodit :-).
      Ta animace je z Austenlandu, navnadila tě? :D

      Vymazat
    2. Bohužel ještě nestíhám, vracím se až na počátku června. Nicméně na ten podzimní bych šla a nejlépe kdybych už měla šaty! jaké máš vlastně šatičky?
      Budu tajně doufat s tebou. Ona je to taková krása, když si může žena zatancovat se svým mužem. Prostě romantika :)
      Na vojnu nemusí, tancovat nechtějí ... hrůza, kam ten svět spěje :D :D
      Si piš, vypadá to velice vtipně :D Odkud to stahuješ? Tady ta sť mi nedovolí torrenty :/ takže jsem odkázaná na ulozto ... další podobné stránky neznám. Filmy mi vždycky stahoval můj drahý muž :)

      Vymazat