20. 1. 2014

Death Comes to Pemberley

Na začátku, jako téměř vždy a u všeho, byla Jane Austen(ová). Její Pýchu a předsudek miluje celý svět, a tak není divu, že tuhle knížku neustále někdo přepisuje, píše ji z pohledu vedlejších postav, vymýšlí prequely, sequely a kdoví, co ještě. Myslím, že se můžu v tomhle ohledu už považovat za celkem sečtělou odbornici, koneckonců přesně na tomhle budu stavět i svou bakalářskou práci. A většina těchhle moderních adaptací a pastiší (grammar nazi poznámka - je možné skloňování jak mužské, tak ženské) se soustředí na romantickou linku (někdy, pravda, lehce okořeněnou zombíky, ale pořád je to romantika). Ne tak P. D. James, slavná a zasloužilá autorka detektivek. Ve svých víc než devadesáti letech se rozhodla, že napíše svou verzi "A co bylo dál?" příběhu Elizabeth Bennetové a pana Darcyho. Takovou, ve které se vraždí.

V detektivce Death Comes to Pemberley (česky vyšlo loni jako Smrt přichází do Pemberley, mohli si s tím názvem teda taky trochu víc pohrát) rozvíří poklidný život na panství Pemberley smrt kapitána Dennyho, jedné z vedlejších postav Pýchy a předsudku, a obviněným se nestane nikdo jiný než George Wickham, okouzlující antihrdina z původního příběhu. Samozřejmě, že nakonec dojde i na tu romanci, protože sestra pana Darcyho, Georgiana, je obletována hned dvěma ctiteli a musí se rozhodnout mezi sňatkem z rozumu nebo z lásky. Nicméně romantická linka je jen velmi okrajová a knihu rozhodně táhne detektivní zápletka.

Death Comes to Pemberley (DCtP) je psáno velmi čtivě a upřímně mě zajímalo, jak se to všecko vyvrbí a Wickhamovi jsem celou dobu držela palce. Pojmout další osudy Darcyových jako detektivku byl skvělý a osvěžující nápad, který DCtP výrazně odlišuje od dalších Austenovských pastiší. Vyčnívá z řady natolik, že BBC se rozhodlo tuhle knížku zfilmovat a natočilo podle ní třídílnou minisérii, kterou vysílalo o posledních Vánocích. A ke které jsme společně s Annie dnes dopřekládaly a uploadovaly titulky! Ano, i vy, kteří nevládnete jazykem anglickým si teď můžete tuhle minisérii užít, i když se zatím v kuloárech nic o vysílání na českých kanálech neproslýchá. A na co se můžete těšit?



Myslím, že BBC se adaptování chopilo více než dobře. Výprava je nádherná a celá minisérie je pastvou pro oči - potěší mimo jiné nádherné ladění kostýmů s okolním prostředím. Stejně tak se moc povedla hudba, hlavní motiv je hodně jednoduchý, ale přitom chytlavý a krásně spojuje dobovou atmosféru (klavír) s nádechem tajemství (harfa). Velkou radost jsem měla, když jsem se dozvěděla o výběru herců - nejde o vyloženě světoznámá jména, ale pro fanoušky britského filmu jde o známé tváře. Brilantní byla obzvlášť hlavní čtveřice, tedy Anna Maxwell Martin jako Elizabeth Bennetová, Matthew Rhys jako pan Darcy, Jenna Coleman (mimo jiné zatím poslední společnice Doktora ze seriálu Dr. Who) jako Lydia a nakonec Matthew Goode jako Wickham. Líbilo se mi, jak se všem podařilo na jednu stranu zachovat hlavní rysy postav tak, jak byly popsány v Pýše a předsudku, a zároveň uvěřitelně zobrazit to, kam se za ta léta dostaly a jak snáší novou, nečekanou a vysoce kritickou situaci. Musím přiznat, že Rhysův pan Darcy je pro mě hned druhý v pořadí (první byl, je a zřejmě vždy bude Matthew MacFadyen) ze všech Darcyů, co jsem měla zatím tu čest vidět. A Goodeův Wickham je jednoznačně číslo jedna. I přes vážnost tématu se podařilo propašovat pár (zamýšleně) vtipných momentů, které děj příjemně odlehčily - což přišlo celé minisérii k duhu, někdy bylo těch vznešených řečí až příliš. Oproti knize se udělaly v ději mírné změny (posvěcené autorkou P. D. James), které do příběhu dobře zapadly, nicméně nebyly nezbytné. Kolem a koukolem a dokola a dokola jde o velmi dobrou adaptaci, která dokonce možná předčila svou předlohu. Pokud chcete strávit příjemné tři hodiny, s Death Comes to Pemberley nešlápnete vedle.

6 komentářů:

  1. Tohle téma mě vážně bere :) díky mockrát za tip :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji moc za titulky, dneska jsem minisérii dokoukala a krásně se mi u ní ozdravovalo :o) moc se mi líbila, mám ráda tohle pomalé vyprávění a hlavně ta kamera a střih... Z.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to mám ohromnou radost, že se líbilo a titulky přišly k chuti! A pravdu díš, s kamerou si opravdu vyhráli a všeobecně výprava se jim moc povedla :-).

      Vymazat
  3. klasicky netuším, jak jsem se na tenhle blog dostala, ale šťastný náhody se dějou a takovejhle filmovej tip je přesně moje gusto. takže děkuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oh la lá, nic není náhoda, to tě sem určitě přivedl duch samotné Austenové. Nebo podvědomí P. D. James. Nebo tak něco :D. Tak ať se líbí :-),

      Vymazat