10. 11. 2013

Have yourself a merry little weekend

Miserable. Unbelievably mesirable. To je stav, který mě poslední dobou vystihuje. Ne, že by se děly nějaké tragédie, všichni jsou díky bohu živí a zdraví. Ale kousek po kousku už mě delší dobu užírá kdeco a konec v nedohlednu. Akné. Celulitida. Přibírání na váze. Únava. Migrény. Zažívací potíže. Rozpadená denní rutina. Potíže s usínáním. A pak taky nechuť pracovat na čemkoli do školy. I když se odhodlám něco dělat, jde mi to strašně špatně a pomalu, takže nechuť se ještě zvyšuje. Na hodinách trpím. Zase jsem se dostala do stavu, kdy si strašně nadávám, že jsem si zapsala dva předměty s profesorem B., protože je prostě nedávám. Mohlo by mi být útěchou to, že je moc nedává nikdo, se spolužačkou sedíme nad úkoly společně každý týden alespoň dvě hodiny (a samozřejmě jinak taky dřeme každá zvlášť) a stejně se ani zdaleka neblížíme tomu, abychom vše chápaly a zvládaly. Prý kurzy profesora B. nemají na UiO obdoby v tom, jak jsou náročné, jak málo nám on sám pomáhá je zvládnout a jak strašně moc musíme pracovat sami, abychom je zvládli alespoň na naprosté minimum. Jenomže tohle se z popisu předmětu v informačním systému nedozvíte, že. Nejvíc mě na tom štve, že ani jeden ten předmět nepotřebuju, jsou vlastně mimo mou literární orientaci, takže se celý semestr trápím úplně, ale úplně zbytečně. Když jsem od něj ve čtvrtek dostala první verzi eseje celou červeně popsanou a na otázku, jak se máme připravit na překlad staroangličtiny na zkoušce nám odpověděl, že prostě překládat všechny texty tam a zase zpátky, dokud si všechna slovíčka nevryjeme do paměti (nesmíme mít totiž na zkoušce slovník, textů máme 5, jsou hodně rozsáhlé, z různých období a samozřejmě se tematicky liší jak nebe a noc, takže slovíček je tam požehnaně), něco se ve mě zlomilo a propadla jsem naprostému zoufalství. To, že mi došly peníze a i to málo, co jsem dostala k narozeninám, jsem nakonec musela utratit za jídlo, mi právě nepřidalo. Do toho mě ještě straší ve snech výběr magisterského studia - zadlužit se či se nezadlužit? Jít si za tím, co mě baví, nebo za tím, co mě uživí? A uživí mě to vůbec? Při skypu s panem Darcym jsem se rozpadla jak domeček z karet a jediné, co jsem si přála, bylo hibernovat do té doby, než se to všecko samo nějak nevyřeší. Jenže takhle to nefunguje, že jo.
Naštěstí zrovna tenhle víkend mi dorazila krátká, ale velmi výživná návštěva z britského Keelu (tam mají opačný problém - výuka je fajn, ale všechno ostatní stojí za starou bačkoru). Chudáci si se mnou užili, než jsem je z centra dopravila na kolej, nějak nejela šalina, metro zase jelo jen půl své obvyklé trasy, prostě legrace. Ale zdárně jsme dorazili a vykládali vesele až do čtyř do rána. Včera jsme prochodili centurm a myslím, že na těch 6 hodin, co jsme tam strávili, jsme toho viděli opravdu spoustu. Večer jsme završili ucházejícím sushi a koukáním na Only God Forgives, dokud jsme u toho nezačali střídavě vytuhávat. Mimochodem, ta první čtvrtina filmu zatím vypadala výborně, těším se, až dokoukám celé a trochu rozbiju to nelichotivé CSFD hodnocení. Návštěva mě opustila dříve, než bylo komukoli z nás milé, ale stejně mám velkou radost, že se zastavili alespoň na tu malou chvíli. Rozptýlení a dobrou společnost jsem potřebovala jako nic jiného na světě. Dneska za okny svítí sluníčko a já doufám, že bude zase dobře. Čeká mě vaření kari, jóga a Dr Divnoláska, což je, myslím, docela pěkný program na nedělní odpoledne. Buď jak buď, čeká mě poslední týden školy (taky tomu nemůžu uvěřit!), pak týden návštěva Andělky a jejího muže, na které se strašně těším, pak ještě další týden předzkouškového volna, pak zkouška, odevzdání eseje, druhá zkouška a bude to za mnou. Ať už to dopadne jakkoli.

6 komentářů:

  1. Na dálku posílám alespoň povzbuzení a přání všeho dobrého!!!
    Takové stavy jsou nepříjemné, a tak daleko od domova a s haldou povinností a starostí obzvlášť, ale ty jsi úžasně silná osobnost, kterou virtuálně obdivuju a věřím, že to dáš :-)
    Měj se dle možností krásně!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, moc děkuju za podporu a povzbuzení. Připomnělas mi teď právě tu mou spolužačku - ta má doma 3 děti a taky to zvládá, tož ještě abych se s tím nepoprala já! Ale asi je potřeba čas od času se tomu trochu poddat, upustit páru, aby se člověk mohl sebrat a pokračovat dál.

      Vymazat
  2. S těmi předměty je to smůla. Nemohlas vědět. Až je budeš mít úspěšně za sebou (neúspěch se nepřipouští), můžeš si být jista, že nebude v republice nikdo, kdo by staroangličtinu ovládal lépe (teda, na pár profesorů). Já si říkala, jak těžké to máme, ale v porovnání s tebou úplný čajíček.
    Držím pěsti, ať se síla navrátí. Power is with you! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Správně, neúspěch se nepřipouští! Ještě to tak, když se u toho toliko nadřu! :D A ono je to relativní, s tím jak to má kdo těžké. Věřím, že jsou lidi, pro které by ten kurz nebyl náročný, ale holt moje základy gramatické a všeobecně lingvistické jsou poněkud chatrné a to mi trochu znesnadňuje práci, no.
      A dík, mám pocit, že síla už je zpět :-).

      Vymazat
  3. naprosto tě chápu, kdybych se nestihla trochu zotavit během reading weeku, tak už se taky sypu, a to jsem ještě hodně zvědavá, jak to bude vypadat před Vánocema :'( a je to pitomý, že když už se kvůli něčemu stresuješ, tak se ti díky tomu přidá ještě kupa dalších problémů, třeba to akné, migrény... mě teď pro změnu pobolívaly játra, dávají mi vědět, že takhle se jim to nelíbí :D ale my to zvládneme, a pak se budeme v lednu a únoru jenom válet a dělat PD weekendy! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všecko zvládnem, všecičko! Myslím, že před Vánocama to nebude až tak strašné, myslím, že KAA na zápočťák až tak nehraje (Naďa asi jo, ale ta zase nemá těžký testy) a na zkouškové načerpáš síly o Vánocích ;). Na játra ovšem bacha! Je to fakt naprd, že se to všecko zhoršuje souběžně, jde to jedno od druhého a je to začarovanej kruh. A nedá se to řešit jinak, než si dát na chvíli pauzu a přeprogramovat se, na což prostě někdy není čas. Ale začínám mít pocit, že tohle má u mě souvislost s cyklem.
      A na volno se strašlivě těším, to bude jedna párty z druhou! Jen doufám, že bude mít někdo k dispozici bejvák v Brně, tam by se nám nejlépe slézalo :D

      Vymazat