17. 10. 2013

Oslo turistické III - Do přírody (nebo jinam než do muzeí)!

Naposled o tom, co všecko jako turista v Oslu můžete vyzkoušet. Tentokrát o tom, co můžete dělat pod širým nebem, pokud máte chuť a počasí vám přeje.
V pondělí jsme program zahájili mini-plavbou kolem oselského fjordu, která byla v ceně 72hodinového Oslo pasu. Loďka byla docela malá a sympaticky retro, žádný moderní trajekty, které jezdí třeba na ostrovy. Byla festovní zima, zvlášť když jsme vypluli (ale přece se nebudete schovávat vevnitř, že jo, co byste tak asi viděli), ale naštěstí bylo k dispozici spoustu dek a za pár norských korun taky krásně horký čaj.


Projeli jsme si to pěkně všecko - od radnice kolem Opery a mé oblíbené plovoucí sklo-betonové sochy She Lies. Až při komentované prohlídce Opery jsem se dozvěděla, že She Lies není napevno postavená, ale otáčí se s mořem a větrem - což poměrně pěkně vysvětluje, proč mi přišla pokaždé trochu jiná ... Mimochodem, taťka prohlásil, že je to hromada čehosi a vůbec se mu nelíbila. Věřím, že takhle reaguje spousta lidí, na první pohled prostě nevypadá nijak úchvatně, zvlášť, když se vám zrovna ukáže z nějakého méně lichotivého úhlu. Ale stačí změna větru, She Lies se otočí a najednou vidíte tu magii - hrdý koráb, brázdící moře. Jindy zase loď těsně před ztroskotáním. Pak ledovec. She lies and she lies. A mimochodem, tohle je její vzor. Aha? Začíná to dávat smysl, že? Miluju, jak moderní umění vypadá na první pohled nesmyslně, ale pokud se do toho ponoříte, nabídne vám velmi často promyšlený koncept, spoustu zajímavých souvislostí a odkazů a, což je možná nejdůležitější, možnost pro vlastní interpretaci. Ta mě baví čím dál víc. Něco z toho jsem se taťkovi pokusila vysvětlit, a nakonec i on se na She Lies začal dívat trošičku jinak, možná smířlivěji, možná dokonce se zájmem. A kdybych věděla,  co vím teď, jistě bych mu ji dokázala přiblížit ještě lépe. She Lies.
Pluli jsme kousek od ostrůvků oselského fjordu, na chvíli zakotvili o poloostrova Bygdøy, který už dobře známe. Zastavili jsme se taky u soukromého muzea moderního umění, které tvoří další z přístavních dominant v centru Osla.


Další výlet, na který jsme se vydali, byl taky lodičkou. Totiž trajektem, který je součástí místní hromadné dopravy. A tím jsme se nechali ve středu odvézt na ostrov Hovedøya. Nebyli bychom to my, abychom si hned nepřipravili pár kešek (ehm, vlastně všecky, co na ostrově jsou) a nezpestřili si to procházení trošičku. Na Hovedøye můžete najít například: děla, ruiny starého cisterciáckého opatství, přátelské ovce, grily a les, ve kterém se můžete příjemně a bezpečně ztratit (zase příjemně a bezpečně najít). A ty kešky, samozřejmě. 

Týden předtím jsme s Jo byli na dalším takovém ostrůvku, na Lindøye. Tam pro změnu můžete najít: přírodní rezervaci, spoustu krásných barevných chatiček, čerpací stanici, veverky, jezírko a taky kočku.
Samozřejmě nemohl chybět výlet k mému milovanému jezeru Sognsvann, kde se rodičům velmi zalíbilo a zašli si tam na procházku i sami. Jedno ráno jsme si taky s Winem přivstali a vyrazili jsme k jezeru fotit východ slunka. Vstávání za tmy mi nedělá dobře, teploty kolem nuly taky ne, ale stálo to za to, to vám povím. Kupodivu ani brzká ranní hodina a mráz neodradil otužilé norské běžce od pěstování kondičky, ale i tak byl u jezera božský klid. Každý, kdo Oslo navštíví, by se měl k Sognsvannu určitě podívat. Je to magické místo, které mi naprosto učarovalo a asi mě nikdy nepřestane bavit sledovat jeho proměny.
Je nádherné v každou denní dobu. Jak ráno ...
tak k večeru.
Pak tu máme taky velké jezero, Maridalsvannet, které jsem ještě nestihla moc prozkoumat. 

Zatím jsme se prošli jen k jeho začátku, odkud vytéká hlavní oselská řeka Akerselva. Mrzí mě, že jsem vlastní neuvěřitelnou blbostí propásla nedávný festival u řeky, kdy cela celá cesta podél řeky osvětlená a procházelo se kolem ní celé město. Prý to byl úžasný zážitek. Já si alespoň užila procházku kolem řeky tuto neděli, díky tomu jsem konečně poznala i jiné části Osla než centrum - škola - koleje a ještě jsem u toho stihla ulovit 12 kešek. 



Jak vidíte, Oslo má co nabídnout každému. Co se mě týče, miluju všechny jeho podoby - tu uměleckou, tu muzejní i tu přírodní. Samozřejmě, té poslední si užívám nejvíc, protože, na rozdíl od umění a muzeí, je zadarmo, má neomezenou otvírací dobu a je božsky proměnlivá.

8 komentářů:

  1. Ach, ach, ááááách!!! Nádhera - jak objekty, tak jejich fotografické zachycení :) A She Lies mě uchvátila! Na první pohled mi na tvém snímku připomněla olbřímí krystal, na druhý pak onu potápějící se loď (nejprve jsem si prohlédla fotky, až pak jsem si přečetla článek, takže mě potěšilo, že se můj "výklad" shoduje s navrhovanou možností :))
    Čím dál víc mě lákáš na vrhnutí se do vod keškování. Už před pár lety mě to zaujalo u jednoho docenta z bohemistiky, ale až tvé povídání mě motivuje k tomu, že bych to fakt vyzkoušela :)) Jdu prozkoumat geocaching.cz! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem mooooc ráda, že se fotky líbí, sama z nich mám velkou radost :-). A ještě radši jsem, že se ti líbí She Lies, to je prostě úžasná skulptura! A i kdyby se tvůj výklad s tím, jak to vidím já neshodoval, je to úplně jedno - hlavní je, že to probouzí obrazotvornost, mluví to k nám a nutí nás to myslet :-).
      A doufám, že se brzy necháš zlákat úplně a do keškování se taky vrhneš - nebudeš litovat, o tom tě mohu ujistit! :-) Jinak geocaching.cz je fajn na zjištění informací, ale pokud se do toho pak chceš opravdu pustit, udělej si profil na geocaching.com, tam jsou všecky kešky světa! Těším se, až se pochlubíš s první ulovenou keškou! :-)

      Vymazat
    2. Bien bien, na geocaching.cz jsem se už trochu podívala, ale profil si vytvořím až na tom .com, jak říkáš. Jo a chápu dobře, že každá najitá keška se na tu stránku musí zaznamenat? Už se ale taky ohromně těším :)) Na ty mé první, opavské kešky bych ani nemusela mít GPSku, že? Ale předpokládám, že je to bez ní těžší, což? :D

      Vymazat
    3. Tak tak, když ji najdeš, zapíšeš se ručně do "logbooku", který je uvnitř kešky, a pak měla by se "zaloogvat" na geocaching.com. Tam si taky ty kešky vyhledáváš a připravuješ (zjistíš si souřadnice, případně nápovědy). Bez GPS to jde určitě taky, zvlášť právě v místech, kde to znáš dobře, ale záleží, jak dobře je vyznačená keška na mapě, jak je dobře schovaná a jak přesná je k ní nápověda. Ale však to sama uvidíš, věřím, že si v Opavě poradíš i bez GPS :-). A jestli máš nějaký smartphone, tak ty často GPS funkci mají a stačí si stáhnout prográmek a žádnou GPS kvůli tomu pořizovat nemusíš :-). Tak dobrý lov přeji!

      Vymazat
  2. Božskééé! Hlavně ty fotky jezera vypadají naprosto úchvatně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Ef! Vždycky mě strašně překvapí, že takové pěkné fotky jsem udělala já svým pidikompaktem. Ale Norsko je prostě ohromně fotogenické, jde to samo (a o Sognsvannu to platí zvlášť!).

      Vymazat
    2. Luci, nechtělo by se ti někdy napsat o tom, co tě přivedlo k veganství, k ranním meditacím, jaké jsou klady a naopak zápory? Docela by mě to zajímalo...

      Vymazat
    3. Zkusím se nad tím zamyslet a nějak rozumně to zformulovat :-).

      Vymazat