23. 8. 2013

Ikkje få panikk!

Ne, norsky stále neumím - a asi ani umět nebudu, protože jsem se rozhodla, že místo kurzu norštiny si vezmu předmět Language and Settlement in Britain from 200 to 1000 A. D. Přece jen, norština je sice krásná, ale všude se tu dá domluvit anglicky a začínat dva náročné cizí jazyky ve stejnou chvíli asi není úplně nejlepší nápad. A po prvních dvou hodinách staroangličtiny jsem za toto rozhodnutí moc ráda - je to krásné, je to vzrušující a je to všechno, jen ne jednoduché. Když mi spolužačka řekla, že mezi prvními dvěma semináři (které jsou v úterý a ve čtvrtek) strávila nad staroangličtinou 11 hodin, jen jsem nasucho polkla. Já jí věnovala s bídou čtyři. Říkali, že na Erasmus do Skandinávie se nejezdí flákat, jako do většiny jiných zemí, a měli pravdu. Ale já to věděla. Proto jsem sem taky jela. Abych si vylepšila akademický profil, naučila se dělat věci pořádně a do hloubky a ozkoušela si, kde mám svoje limity.
Æþelred cyning fērþ tō Rēadingum. Král Ethelred jede do Readingu. Snadné, není-liž pravda? :-)
Ale víte, jak to bývá. Je toho tu na práci a k vidění mnohem více, než jen slibné akademické prostředí. Nádherné jezero jen 20 minut pěšky od kolejí. Už jsem splnila jeden z bucketlistůvých bodů a v jezeru si i zaplavala - chtělo to hodně odvahy a nezdržela jsem se ve vodě dlouho, ale jsem na sebe patřičně hrdá, že jsem se odhodlala a šla do toho. Stále jsem ještě neprozkoumala centrum Osla a veleslavnou operu jsem viděla jen zdálky. Snad mě čeká komentovaná prohlídka Osla a také Munchova muzea. A příští víkend hurá na výlet na chatu s jezerem a saunou! Takže jak sami vidíte, byl by hřích sedět jen u učení (i když pak by ze mě byl jistojistě vzdělanec a génius, ale víte jak, vzdělanost se přeceňuje :D). A ono i to učení nemusí být zas tak nepříjemnou záležitostí - dnes jsem vytáhla knížečku s drily do staroangličtiny a šla se slunit na balkón. Kdyby mě to sluníčko jaksi, ehm, neuspalo, asi bych tam se staroangličtinou seděla doteď.
Což mě přivádí k malému zamyšlení - mám pocit, jako by mě Erasmus zatím omlazoval. Cítím osvobozující volnost z toho, že nebydlím v těžce vydřeném bytě, ale na kolejích. Z toho, že nemusím do práce, ale jen do školy. Že se nezodpovídám nikomu jinému než sobě a pokud na to budu kašlat, inu, můj problém. Najednou nejsem součástí omezeného společenství lidí, s nimiž sdílím jeden sklepní byt, ale už ne zájmy, radosti a starosti. Pobyt na kolejích mi dává pocit tichého spiklenectví s ostatními studenty. Na jednu stranu je tu příjemná anonymita, na druhou stranu je tolik příležitostí, jak se s někým poznat, dát do řeči ... A však oni mi to říkali. Říkal to pan Darcy a říkal to B. a oba měli pravdu. Že i když z toho mám možná obavy (nechtěla jsem si to tak úplně přiznat, ale byla jsem před odjezdem asi docela vyplesklá), brzy se rozkoukám a bude se mi to neuvěřitelně líbit. A zatím mají pravdu. Nahrává tomu i úžasné počasí, každý den sluníčko, teplo tak akorá na triko s krátkým nebo šaty, zatím ještě světlo pozdě do večera a příjemně svěží rána. Uvidíme, jak budu mluvit za měsíc, za dva. Ale to si povíme potom, jo? :-)
Příště snad o tom, jaké je Oslo a proč jsem se zamilovala do nedělních večerů. Stay tuned!

13 komentářů:

  1. Hltám a hltám tvé příspěvky :-) Jen komentovat nestíhám.
    Nicméně přeju ještě mnoho krásných slunečných dnů a měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to mám s tvým blogem poslední dobou podobně. Však netřeba komentovat pořád, že jo :-). I tobě přeji krásný začátek podzimu!

      Vymazat
  2. A přesně proto si připadám, že stárnu a závidím sedmnáctiletým holkám jejich rozhovory o tom, kam asi půjdou na výšku a kdo je větší kráva/blbec ve třídě/škole...

    Užívej si to! Nebudeš litovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu je to rozdíl oproti "dospělému" životu s prací. Ale však i při něm se dá žít naplno, myslím, že jsi toho zářným příkladem :-).

      Vymazat
    2. Já teď spíš moc nežiju, ale když se z toho chci vypsat, nějaká síla mě spíš zadrží.. Internety, to jsou moc veřejný světy. Takže si to mládnutí užívej :-)

      Vymazat
    3. Pravdu díš, blogísek bohužel není ideální místo na vypisování smutků nebo nespokojenosti. Ale naštěstí od toho jsou tu kamarádky a kafíčko, případně emaily, chaty a podobně, což? :-)

      Vymazat
  3. Já se tady jenom blaženě usmívám :) Kdybys věděla, jak MOC ti ty krásné prožitky přeju, Luci! :) Zasloužíš si prožít samé úžasné okamžiky :) Užívej si to "teď a tady", vnímej, pozoruj, zhluboka vdechuj, doslova hltej severskou atmosféru a čerpej energii... :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, cítím Moc přítomného okamžiku, je to tak, Steli? :-) Snažím se užívat a čerpat, jak to jen jde!

      Vymazat
    2. Si piš! :D Přišlo ti to na ten mail? Snad jo :)

      Vymazat
  4. Po absolvování historické mluvnice budeš pak směle konkurovat Robertovi v recitování Beowulfa a to je přeci výzva jak hrom! :) Moc to ale nepřeháněj, 11 hodin je trochu moc a navíc, ty jsi přece přirozeně chytrá a inteligentní, takže se hezky věnuj i jiným věcem :)
    My brali old a middle Eng tak nějak dohromady a po druhém semestru měli mít krutopřísnou zkoušku sestávající z čtení, překladu, abcd testu a prezentace jednoho tématu. A nakonec to byla fraška jako prase. Hlavně že jsem se učila celý víkend a měla v hlavě všechny deklinace a kdo ví co ještě.
    Ale ty dva semestry pro mě byly asi nejzáživnější za celé 4 roky. Tak si to užij. Mě velmi bavilo hádat moderní ekvivalenty and I daresay I was pretty good at that.
    No a už už ty neděle!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co konkurovat, já budu lepší! Jen mi přijde, že když to recituje žena, nemá to ten drajv, přece jen je to dost maskulinní báseň :D.
      Mě to právě taky fascinuje, jak je ta OE ModE podobná, a přitom je tam tolik rozdílů ... a někde ti napoví spíš psaná podoba, jinde zase mluvená ... je to naprosto fascinující :-).
      A seš dobrá, že ses to našrotila za jeden víkend, já se tu crcám s lekcí 1 už skoro týden a pořád mám ještě mezery :D.

      Vymazat
    2. Ehm, já si četla průběžně (ale pšššt před mými spolužáky) a před zkouškou se šrotila hlavně teorii.

      Tak to aby sis našla jiný hymnus, co třeba Otčenáš anebo ... bylo tam myslím něco o slavíkovi, anebo nějakej Chaucer! No a Shakesparovy sonety?

      Vymazat
    3. Chaucer je MidE, do tej nevidím, a Shakespearova angličtina je taky kapitola sama pro sebe.
      Ale vzhledem k tomu, že jsem si u ústní zkoušky ze středověké literatury vytáhla Ruthwell Cross, možná by šlo třeba tohle ... a nebo ty jejich úžasné hádanky, to je myslím přesně dívčí recitování! A vlastně tam ještě byla ta úžasná báseň, která zřejmě i byla napsána ženou, o tom vlčeti ... kdybych si jen vzpomněla, jak se jmenuje! Ale tu si seženu a naučím, dík za inspiraci! :-)

      Vymazat