30. 8. 2013

Co bylo a co bude (mišmaš)

Že je v Oslu draho, to už jsme si říkali. Já to mám docela jednoduchý - nepiju, nekouřím, nejím maso ani mléčné výrobky a nechodím na party, takže jedním vrzem zvládám šetřit na těch nejdražších oselských frontách. Takže sama sebe přesvědčuji, že tím pádem mám peníze na jiné, onačejši legrácky, které jsou, jak se říká, "Oslo cheap" (což znamená, že je to obecně vzato furt drahé jak sviň, ale na Oslo doprí).
Nejvíc utrácím, logicky, za jídlo. Jezdím nakupovat do imigrantské čtvrti Grønland, kde se dá za oselsky slušné peníze nakoupit zelenina a vůbec různé bašty. Je to pro mě úplný ráj na zemi - tolik druhů ovoce a zeleniny jsem snad ještě neviděla. Zvlášť potom, co jsem sušila zobák skoro tři týdny v Bystřici si uvědomuju, jaká je to vzácnost, mít možnost vybírat si při nákupu jídla a nenechat se omezovat nudnou nabídkou supermarketů. Další božskost je, že když u imigrantů, tak taky imigrantský zboží (ne, nebojte, nekupuju tam trávu ani koks) - všechny ty skvělý omáčky, pasty a vůbec ingredience do vašich oblíbených cizokrajných pokrmů tu seženete za (oselskou) hubičku. Zvlášť si libuju ve velkém výběru všeho indického - kari pasty, chleba naan, basmati rýže, ... a těším se, až si našetřím na "starter-kit" na suši (mrk mrk na Andělku!). Taky jsem tu objevila (i když zatím nekoupila) brambůrky s příchutí nori řasy. Seriously? Už se na ně moc těším! Moje polička v lednici a taktéž moje mini spížka samozřejmě praskají ve švech a já tu kouzlím jeden báječný pokrm za druhým. Naposled jsem si při nákupu prožila krapíte stresíku, když mi ani na tři pokusy nechtěl chroustač schroustat platbu kartou - to vám vždycky trochu zdvihne tep, že? Naštěstí, když jsme zkusili jiný chroustač, tak už to šlo. Nicméně povím vám, je to náročný jezdit přes půl města nakupovat více méně všechno jídlo (v kolejním supermarketu nakupuju jen chleba, ovesné mléko a když je náhodou něco nezbytně nutně potřeba). Vždy odcházím s dvěma naprosto naditými taškami a jak soumar obecný se plazím na metro a na bus (a děkuji za ně Vesmíru, protože tohle nosit pěšky, tak padnu). Ale stojí to za to - buď sama nebo se spolubydlícími provádíme v kuchyni hotová kouzla a jedno je vždy jisté - že to bude vynikající! Kdybyste snad toužili vědět, jaké hnusy to skrývám pod pokličkou, vězte, že čas od času se nějaká ta fotografie objeví zde - Trollkona byla tak šlechetná, že mi dovolila zneužívat jejího účtu, takže tam uvidíte nejen její vege mňamky, ale taky moje. Brou chuť!
Po nedělní komentované prohlídce v centru Osla si konečně taky můžu odškrtnout některé body z letního oselského bucket listu - zbývají muzea a nedostižné plavání ve fjordu, na které se moc těším (a doufám, že ho neprováhám!). Ani tenhle víkend nebudu vysedávat důlek nad učebnicí staroangličtiny či nad čtením Krále Leara (i když bych měla) - vyrážím totiž s Winfriedem na cabin trip! Půjdeme celých PĚT KILOMETRŮ (to je dálka, co?) na chatu v lesích někde u Osla, kde bude společně vaření, kvíz, integrace s dalšími international studenty a hlavně - hlavně - hlavně - SAUNA a JEZERO!
A aby toho nebylo málo, týden na to se vydám na velmi dobrodružnou výpravu - sama pojedu lodí do Kodaně, kde se potkám s panem Darcym, který si tam bude užívat zasloužený výlet, který vyhrál za první místo v architektonické soutěži. Vypluju ve čtvrtek odpoledne, na lodi strávím noc a v pátek dopoledne už si to budu štrádovat slunečnou Kodaní, abych v podvečer zase odplouvala směr Oslo. Říkáte si, že to musím asi hodně šetřit, když si můžu dovolit takové výlety, že? Tak nebojte. Stále ještě jsem dívka z chudé rodiny, ale mám to štěstí, že společnost, která organizuje plavby Oslo - Kodaň ráda vyhlašuje různé výhodné akce. A když se teď slaví výročí ohledně Malé Mořské Víly (neptejte se, měli to tam napsané v norštině), mají na určitá data akční cenu a Vesmír mi dopřál, a jedno z těch dat je zrovna to, kdy je v Kodani i pan Darcy. A navíc mi ten výlet pan Darcy věnuje k narozeninám ♥.
Tolik tedy k momentálnímu dění a příště třeba zase o tom, jak to šlape ve škole a proč je kolej jedna z nejlepších věcí, co mě kdy v životě potkala.

12 komentářů:

  1. Tak už sjíždím ten váš společný instagram a kochám se :o)
    Trollkona zaslouží velkej palec nahoru za luxusní fotky!
    Já už konečně měla červenou čočku a dneska chystám kuskus s tuňákem a kukuřicí a jogurtem, který mě naprosto dostal v jedné olomoucké čajovně.
    Blbý je, že doma jsem za magora (ne že by zrovna tohle byl problém, ale nikdo moje zeleninové a luštěninové snahy nechce jíst) a musím ty svoje mega velké porce z/spucovat (ani UJC neví :D)sama a nevím, jak vy, ale já prostě jedno jídlo dvakrát za sebou nerada. A prostě to pořád nesvedu odhadnout jen na jednu porci :/
    Pokaždé, když napíšeš oselský, tak se směju :D To skloňování je tak ošidné a funny!
    A užij si svůj výlet. Vesmír Tě má věru rád :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, Trollkona má super fotky, holt instagram, no :D. Škoda, že kus kus a la olomoucká čajovna si dát nemůžu, ale připomnělo mi to, že bych si kus kus aspoň měla koupit a kouzlit s ním po svém. A že je červená čočky úplně boží? :-) Jinak já naopak vůbec nemám problém jíst stejné jídlo několikrát po sobě, většinou schválně navařím víc, abych druhý den měla nachystáno. Ono se to hodí, když přijdu pozdě k večeru ze školy a nemusím trávit čas za plotnou, ale dobrotu si už jenom ohřeju. Ale neboj, nejpozději na Erasmu si určitě začneš užívat společného vaření a baštění ;-).
      A do Osla stojí za to jet už jen právě kvůli tomu skloňovaní, neuvěřitelně mě to baví :D.

      Vymazat
    2. Joo, červená je skvělá. Jako já celkově můžu luštěniny, takže jsem si smlsla :)
      To máš zase pravdu, že se s tím člověk nemusí crcat druhej den a má nachystáno, to jako jo. Jenže jíst musaku 4 dny je docela dost kruté. To mi pak přestává chutnat. Já ji umím jen na 4 porce :D :D

      Vymazat
    3. Neříkej, že ani ségra nebo ten její boyfriend by musaku neocenili! To je děs, toto!
      Jo a včera jsem udělala zásoby, nakoupila kuskus, červenou čočku, cizrnu... A můžu si začít pořádně užívat tu novou kuchyň :) I když teda tvarohové knedlíky s broskvemi a strouhaným perníkem se mi tam již povedly krásně, to zas jo :))
      A já se teda rovněž přikláním k pozitivnímu vztahu k opakovanému jídlu, vůbec mi nevadí, i když třeba druhou část dojídáme na večeři, druhý den na oběd nebo případně obojí :D Vždyť i čas to ušetří :)

      Vymazat
    4. Teď mě napadlo docela rozumné řešení - a co to takhle rozdělit na porce a zamrazit? :-)

      Vymazat
  2. Páááni, takový parádní výlet! Přávist, Luci, přávist.. :) Ale teda přeju ti to mnohem více, než závidím, samozřejmě :)
    Fotkami těch úchvatných pokrmů se už taky kochám a slintám a hned mám chuť dát si taky zase něco super veggie! Nicméně teď v neděli jsem konečně byla maximálně spokojená s tím, jak se mi povedla restovaná treska s kmínem a rozmarýnem :) A červenou čočku mám v plánu teď přes týden. Fakt mám štěstí, že Ivan nevyžaduje pořád jen maso. Monita mía, o tom kuskusu s tuňákem, kukuřicí a jogurtem od tebe slyším jen samou chválu, tož to bych taky měla připravit. Tuňáka jsi měla z konzervičky? A máš na čajovnický kuskus nějaké speciální koření, třeba zátar? To je v podstatě tymián, že?

    Ke spucovat/zpucovat... Já to beru tak, že spucovat je sníst (směr dovnitř) X zpucovat ve významu vynadat někomu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám velikou radost, že se naše bašty líbí, a co teprve, až je jednou ochutnáš! Já si veggies nemůžu vynachválit, maso mi vůbec nechybí (i když takový pstruh na másle ... ). A na jednu stranu je to super, že Ivan nevyžaduje pořád maso, na druhou stranu, i kdyby vyžadoval, je to dospělý muž a může si ho uvařit sám, že jo. Ale taky mám radost, že pan Darcy má moje vaření rád a teď dokonce poprosil o pár receptů - tetelím se blahem :-).
      A ke s/zpucovat - já říkám spucnout ve smyslu sníst a zpucovat ve smyslu zdrbat někoho. Takže více méně jako Stela :-).

      Vymazat
    2. Děkuji za S/Z ... s tím směrem dovnitř jsem si to taky říkala. Na druhou stranu je to pro jídlo taky změna stavu, že, tak by to mohlo být Z :D :D

      Já chci taky chlapa, co jí zeleninu! Masožravce bych asi nemohla mít. I když never say never :D Pan Darcy je prostě frajer, kterej ví, co je dobrý :)

      Steli, měla jsem konzervu toho tuňáka v celku z alberta a byl dobrej. Ta sračkola rozňahňaná mi totiž nechutná. Dávala jsem koření jen sůl, pepř a orient, ale chtěla bych si pořídit nějaké indické, nějakou tu massalu a zátar jsem už měla v pitě, ale teda, moc nevím, jak voněl a chutnal. Balkán ho přebil :D (tyjo, je tu měkký I, že? :D)

      Vymazat
    3. Mi ani ten rozhňahňaný nevadí, ale jasně že je lepší, když jde krásně vidět a cítit ta správná struktura, ty plátečky a velké kusy... Jen mě štve, že tyhle dobré ryby jsou tak drahé :/ Člověk by si je i dopřál třikrát týdně, jak se má, ale nás by to asi finančně zruinovalo :D Naštěstí jsme ale zjistili, že celkem blízko bytu je rybárna povodí Odry, kde třeba ani čerstvý pstruh nevyjde až tak draho, tak se tam brzy musíme vypravit :)
      PS: Jo jo, I :D

      Vymazat
  3. Luci, Mono, víte vy vůbec, jak MOC mě vy dvě inspirujete a motivujete? :) A nemyslím teď jen ohledně toho vaření a životního stylu, zkrátka celkově.. Děkuju vám oběma :*

    Ivan vaří dobře, hodně improvizuje a mívá štěstí, že z toho vychází samé dobroty. To já zas vařím ráda podle receptů, které si třeba postupem času upravuju podle své chuti k dokonalosti. No a úplně nejlepší je, když je nějaký pokrm, který můžeme vařit společně - třeba si vzpomínám na špekouny se zelím - já jsem dělala špekové knedlíky a Ivan připravil své znamenité zelí, to nechávám vždycky na něm :)

    Pstruhy jsme měli po té dovče na Kružberku, krásně čerstvě ulovené, na másle, s citronem a kmínem... mhmmm! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ooo a má Drahouš nějaké speciální zelíčko?
      Já miluju od paní Dity se slaninou a na konci lehce zasypané moukou, takže je dokonale slizké :D a hutné, i když určitě ne dietní :D

      Vymazat
    2. Nevím, jestli je nějaké speciální, ale je dobré :D Dáváme tam taky špek a trochu mouky, případně jíšku, takže je taky takové hutné a slizké... a výborné a absolutně nedietní :D Ale vem to čert, zelí je zdravé, nemíváme ho extra často a když občas vynecháme slaninu a mouku, tak se přece nic neděje :))

      Vymazat