8. 5. 2013

Nemůžeš mít vše

Někdy je mi líto, že nejsem krásná. Tím se nechci shazovat, myslím si, že vypadám tak průměrně a když se snažím, jsem docela hezká. Když se povede outfit, líčení a dobrý úhel, jsem dokonce dost hezká, ale tenhle pocit nemívám často. Vadí mi moje akné (které se, nevím proč, stále nechce odebrat o dům dál), těžko upravitelné a rychle se mastící vlasy, odstáté uši a to, že se mi tuk usazuje zásadně na břiše, i když ručičky mám pořád jako dítě z koncentráku. A samozřejmě kdyby ještě některé další drobnosti byly jinak, nezlobila bych se, ale tohle jsou věci, co mi vadí nejvíc. Moje vady na kráse.
Ale ve dnech, jako je tento, si uvědomuji, že nemůžu mít všecko. Většinu dne jsem strávila přemýšlením nad a následně psaním eseje do Anglické společnosti 1707 - 1945. Měla jsem pocit, že mám co říct, mé myšlenky, primární a sekundární text, všecko si odpovídalo a bylo na stejné vlně. Ať už tu esej vyučující nakonec ohodnotí jakkoli, já jsem spokojená, protože mám pocit, že jsem odvedla dobrou práci. Pak si vždycky vzpomenu na ty dobré známky z jiných, starších esejí, na to, že jsem dostala Ačko z prezentace z francouzštiny (jo, pořád tomu nemůžu uvěřit), Bčko z résumé ... a dojde mi, že mi na tomhle asi záleží víc než na tom, jak vlastně vypadám. Že Bůh (nebo Vesmír nebo já nevim kdo o tomhle vlastně rozhoduje) mi holt nemohl nadělit všecko (protože pak bych byla už úplně neuvěřitelně namyšlená a nesnesitelná a už vůbec nikdo by se se mnou nechtěl kamarádit), a že asi raději uvítám dar zdravého myšlení a rozumových schopností, než-li půvabné tvářičky a ladných křivek bez práce. Koneckonců, většina mých oblíbených hrdinek původně nebyly zrovna krasotinky (i když se nás filmové/televizní adaptace snaží přesvědčit o něčem jiném) - Elizabeth Bennetová, Jana Eyrová, Margaret Haleová ... všechny spojuje to, že by asi Miss nevyhrály, ale měly to v hlavě srovnané (a nebo měly dost rozumu na to, aby si to porovnaly, dokud byl čas). Možná to zní jako chabá útěcha ošklivky, nerda, ale co. I kdyby to tak bylo. Still I honour my brains more than my looks!
A navíc, jsem na sebe pyšná, že jsem dnešek nestrávila válením se a prokrastinací, ale že jsem se vzepnula k výkonu a mám zase o práci míň. Můžu se tedy zbytek večera beztrestně odměňovat zbytkem minisérie Single Father s úžasným Davidem Tennantem a spoustou libě znějící skotské angličtiny! And that's how we roll, my fair wee lassie!

PS: Pan Darcy o Tennantovi prohlásil, že je hnusný. Ale já si myslím, že to řekl hlavně proto, že mě přistihl, jak se přiznávám Andělce, že bych Tennanta nutně potřebovala domů na, ehm ... víte jak, takové to domácí doktorování. A pokud si náhodou taky myslíte, že Tennant není žádný fešák, jen to podporuje moji teorii, že o ten vzhled zas tak nejde. Je jedno, že jste oškliví, hlavně, že jste boží a umíte se smát! True story, bros!

4 komentáře:

  1. Ano, ano! Pořád si říkám, že jako "zasloužilá" matka dvou dětí už bych se přece s pupínky hodnými puberťáka v rozpuku trápit nemusela, ale to né.
    Akné a postava jaksi plnější než kdysi mě ve chvílích sebetrýznění taky trápí. Ale když se pak podívám na sebe jako osobnost, jsem vcelku spokojená a někdy přímo hrdá. A to je určitě mnohem důležitější než alabastrová pleť ;-) Ačkoliv mít ji, rozhodně bych se nezlobila.
    Takže děkuju za příjemnou úvahu a chytrým holkám zdar! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si říkám, že jako studentka vysoké školy bych mohla mít pleť poněkud lepší než puberťačky, ale nenaděláš nic, no :D. Navíc myslím, že muži mají vyvinuté nějaké selektivní vidění, protože mi pan Darcy vždy říká, že nejvíc mi to sluší bez makeupu, že pak krásně září ta moje přirozená krása - no a koneckonců, pro koho jiného být krásná, než pro toho jediného, že ano? Jen kdyby to akné někdy tak nebolelo a člověk neměl pořád nutkání to hnípat :-/.
      Utěšuje mě, že jak s akné, tak s postavou se dá naštěstí pracovat, i když je to běh na dlooooooouhou trať. Ale že máme všech pět pohromadě, to nám nikdo nevezme :-).

      Vymazat
  2. Vážně nechápu, jak o sobě můžeš takhle prohlásit, že nejsi krásná. To mi vůbec nejde dohromady s tvým smýšlením.
    Ono je to asi proto, že když něco negativního o sobě napíšu já, vždycky se se Stelou ozvete a snažíte se mi to vyvrátit. Z toho mám pak pocit, že to tak opravdu vidíte i pro sebe. Ale teď to prostě nedává smysl! Nejsi náhodou v týdnu před M-days? :D hyperkritické stádium? :D
    No prostě chci říct ... co je jako ta krása? Myslím, že to co jsi výše popsala, tak nějak odpovídá "požadavkům" dnešní doby. Ale kurnik, kdo řekl, že to tak skutečně je?! Není krása v tom, jak je každý jiný? I když má na nose moře černých teček, na břiše dostatečné množství tuku, aby se jí dobře válelo v posteli? Musíš s přečíst Knihu. Fakt. Otvírá mi nejen oči, ale hlavně srdce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to asi beru opravdu čistě z toho estetického hlediska - nepřijdu si jako umělecké dílo. Prostě takhle se vidím - docela hezká holka, ale ne kráska. Možná tomu spíš ty přikládáš větší hodnotu než já - já vím, že je to jen střípek do mozaiky a že to není důležité. To máš jako když někdo neumí zpívat - nic to o něm nevypovídá a i bez toho může žít velmi šťastně a spokojeně, ale to neznamená, že si čas od času neposteskne, že by měl rád hudební sluch :-).
      Jinak máš samozřejmě pravdu, krása osbonosti, to je něco úplně jiného. Hlavně u dívek si toho všímám - nemusí to být ty estetické ideály, ale jsou to právě třeba ty nedokonalosti, které jim dávají šmrnc a punc jedinečnosti. A pak jsou pro mě krásné. Je to strašně složité téma, mohly bychom filosofovat hodiny a hodiny. A Knihu již mám ve čtečce a jak dočtu 2 knihy do školy, o kterých budu psát eseje, pustím se do ní. A moc moc se těším! Jak teď čtu hodně o feminismu, tak samozřejmě ten ideál krásy a jeho (ne)platnost se pořád řeší, pořád se to vrací. Tak se těším, až na to zase získám jiný úhel pohledu :-).

      Vymazat