5. 5. 2013

Know your place

Ne, že bych měla pocit, že mám co sdělit. Jak teď, když píšu tenhle článek, tak obecně, že bych jako vykládala něco, co by svět chtěl/potřeboval slyšet. Možná bych se měla proměnit v jedno veliké ucho a měla bych jen a pouze naslouchat světu a Vesmíru. Jenže dneska už to tak, že jsme hodně hodně individualističtí a egoističní a egomaniačtí a tak podobně a já nejsem žádnou výjimkou. Kdybych byla, tak asi nemám blog, v první řadě. Na jednu stranu si myslím, že je to trochu škoda, že lidi nejsou víc spolu, protože by tak mohlo vzniknout spoustu skvělejch věcí. Já mám pořád moc moc nápadů, a dobrejch, troufám si říct, jen většinou ztroskotají na tom, že mě se do toho samotné nechce a okolo není nikdo kdo by měl chuť/čas se do toho pustit naplno. Ono dneska vůbec je to těžký, pouštět se do něčeho na plno, když je kolem tolik rozptylovejch faktorů jako facebook, goodreads a chiclit. Nevermind. Já to asi nějak přežiju, že než jsem se odhodlala přeložit titulky na Cambridge Spies, udělal to za mě někdo jinej. A že asi v dohledné době nenapíšu ani povídečku, natož abych rozpracovala ten můj vysněnej román (a že v hlavě ho mám!). A že KISS je u ledu (a to je hlavně moje vina, vím vím). Ale nedá mi to si nepostěžovat, že mě fakt mrzí, že je málokdy s ký, hrát a zpívat. Fakt. Na tohle jsou dobří moji rodiče, uznávám. Jenže spoustu písniček, co oni znají, já neznám (a naučit se to všecko chce čas, ale snažím se) a hlavně oni pak neznají, co zas já mám ráda a ti se už asi těžko budou učit třeba Kočka, když ho ani neposlouchají, že ano. Nevermind nevermore. Strejda říkal, že dneska to mezi mladými mnohem víc žije a že toho dělaj mnohem víc, než kdysi oni. A já jsem měla celou dobu pocit, že se kolem mě nic neděje a že někoho k něčemu dokopat je nadlidskej úkol. A tak bych chtěla, abychom se já a mí přátelé zavřeli na měsíc někam, kde nebude internet (a nejlíp ani elektrika) a pak by se ukázalo, zač stojíme. Vytáhly by se kytary, flétny, bubínky a za ten měsíc by nebyla písnička, co bychom se nenaučili všichni. A hrály by se hry a společně by se vařilo. A tak podobně. Nejezdilo by se autama, ale na starejch bicyklech. Měli bychom omezenej počet knížek, takže by každej přečet všecko a po nocích bychom se hádali, která postava potřebuje vyfackovat a se kterou bychom si to chtěly vyměnit. Taky vůbec netušíte, jak jsme se od nadpisu (mimochodem inspirovanej povídkou/črtou, kterou čtu do současné americké literatury a která se mi neuvěřitelně líbila) až sem, k mé soukromé utopii? Nevermind, milý Edgare, nevermore. Což je další věc. Bychom se naučili citovat zpaměti klasiky (já umím jenom " .... Quoth the raven, `Nevermore.' " a ještě jsem si to musela kvůli pravopisu toho srandovního slovíčka quoth vygooglit, jestli si to pamatuju dobře). A secvičili bychom taky nějakou hru, třeba. 
Pro završení divnosti tohoto příspěvku přidávám píseň od kapely, kterou jsem poslouchala kdysi a teď si na ni díky kognitivnímu tréninku zase vzpomněla. Něco mezi hustým lesem, polární září a bahenním králíkem v nejvyšším stupni jeho nebezpečnosti.
A jen takové sesumírování tohoto týdne - mám se moc dobře a oslavuji veleúspěšné splnění 2/3 požadavků na ukončení francouzštiny - prezentace za A, résumé za B. Včera jsme s rodinkou letos poprvé grilovali a mé vegetariánské špízy a kořeněná kukuřice slavili velký úspěch (i když k menší výměně názorů na téma nejíst maso je kikotina taky došlo, naštěstí to bylo bezbolestné a rychle jsme tohle téma opustili). Semestr se pomalu chýlí ke konci a já příští týden máme dokonce výuku jen ve čtvrtek, takže hooray! That's how I like it! Snažím se nepodléhat panice co se týče Erasmu a vždycky, když na mě začne doléhat stres (třeba z toho, že nebude ve společné kuchyni nádobí a že se budu muset dovézt vlastní peřiny a že tam umrznu a že nebudu mít žádné peníze), začnu zhluboka dýchat a docela to zvládám. Proč stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko, že ano?

4 komentáře:

  1. Protože mám pocit, že mi mozek exploduje (učím se na státnice), tak jsem tak ráda, že jsem si mohla přečíst tvůj utopický příspěvek.
    Ano, být tak bez internetu a jiných vyfikundací :-) Mám dojem, že bakalářku jsem dopsala v termínu jen proto, že tu osudnou noc vypadl proud a internet už do rána nenaskočil... A jakmile jsem bez internetu, píše se mi mnohem líp.
    A samozřejmě, čím méně mám času a více povinností, tím větší je má touha pustit se do psaní příběhu, který se mi už pár měsíců rodí v hlavě. Kéž by to nadšení vydrželo až do ukončení školy :-)
    Mimochodem, bratránek je teď na Erasmu ve Finsku, a snad až na vši, které na kolejích mají, je spokojený :-) Dokonce si to tam prodloužil z jednoho na dva semestry :-)

    No nic, konec prokrastinaci, zpět k teoriím učení a psychologii výchovy :-)

    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, to si piš, že nadšení vydrží! Ty jsi totiž v tom psaní mnohem plodnější, takže jsem si jistá, že pak, až bude víc času a sil, nebude problém poskládat písmenka a slova, jak po tom toužíš :-).
      Tý jo, doufám, že v Norsku vši nebudou. Mám z nich hrůzu, vůbec ze všech hmyzáků. To raději ty bahenní králíky! :D
      Posílám dobrou náladu a sílu na učení, věřím, že to musí být vyčerpávající - ale konec se blíží! :-)

      Vymazat
  2. Je vážně zajímavé sledovat pochod tvých myšlenek :D
    A souhlasně kývu hlavou, jak je to s tím internetem smutný, jak se málo věnujeme sami sobě (a navzájem) a jak všechny ty prima aktivity upadají.
    Strašně moc mi to chybí! A dělám vše proto, abych to změnila!
    Jako třeba tento víkend.
    A citovat klasiky! To by teda bylo. Já zvládnu jen pár parafrází chytrých myšlenek á la Coelho, Exupéry, Bach ale opravdovou citaci snad ani jednu. Hmmm,smutný. Na filology, což?

    S tím strachem z Erasmu jsi mě docela vyděsila.Si vůbec nepřipouštím peřiny a nádobí a nic ... nestraš, holka!!! Ikea je snad všude, kdyby náhodou :D

    Vypoj el.proud jako Bára, i když takhle vědomě to nefunguje, nejlíp aby to někdo udělal za tebe, a ŽIJ. Easy to say hard to do, I know:/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jen fotky napovídají, že ten váš víkend musel být naprosto skvělý! Moc vám to přeju. A ono je v tom docela to, co říkám - když je parta lidí, co jsou nadšení pro podobnou věc, hned to jde všechno lépe, že? :-)
      A zase citovat klasiky, to je o paměti, že jo. Andělka má neuvěřitelnou paměť na tyhle věci a co všecko dovede zpaměti ocitovat, to vždycky jen koukám. Já umím citovat tak akorát Bláznivý příběh Robina Hooda a pár věcí z Pýchy a předsudku :D.
      S Erasmem se musíme navzájem podporovat a takovýhle myšlenky vymýtit :D. Já vždycky všecko moc řeším, měla bych se teď spíš soustředit, abych zdárně ukončila semestr :D.
      Jo, nemít internet, to by bylo, ach! No, ale upřímně - nemít internet, tak bych se nikdy nedostala ani přes prvák, takže díky bohům za něj! :D

      Vymazat