3. 5. 2013

Chasing Time (in Scotland)

Long time no seeing. Tedy alespoň já mám ten pocit. Jenže povinnosti se kupí, kupí a času nezbývá. Ani na cvičení čas není, ale minimálně jednu jógu denně s Tarou si neodpustím - je potřeba se protahovat, po tom všem sezení za počítačem. Pan Darcy si začíná stěžovat na bolesti zad a nechce si dát poradit, že by tedy měl začít se cvičením zaměřeným na záda. Něco o tom vím, dětství jsem trávila po rehabilitacích a záda jsou taky důvodem, proč místo na harmoniku preluduji na piano.  Ale to odbočuji.
Měla jsem se a mám se ale jinak báječně. V neděli jsme s Andělkou vyrazily za kulturou na Ondřeje Havelku a jeho Melody Makers. Věřili byste, že je tomu pánovi téměř šedesát let? Stepuje jak ďábel, o jeho komickém a zpěváckém talentu nemluvě. A hraje na ukuleleeeeee! Hezky jsme se naladily na swingovou vlnu, teď se jen ponořit do výzkumu a najít kromě Havelky nějaké podobné interprety - jsem v tomhle směru pole neorané. Nějaké tipy, na co si zaswingovat?
Hned v úterý jsme se s Andělkou viděly znovu, přijela jsem k ní na jih a testovaly jsme výhřevnost našich spacáků při spaní pod širákem. Uznávám, ono bylo docela teplo, takže je otázka, do jaké výše byly nasimulovány skotské podmínky, nicméně i tak je fakt, že nám nebylo ani trochu zima, velmi potěšující. Snažíme se taky ladit do té správné skotské nálady, ono se to nezdá, ale naše velká výprava už je za dveřmi. A jak se jinak ladit, než-li hezkými filmy ze Skotska, Irska, Anglie či Walesu? Jenže je tu problém. Ne že by takové filmy neexistovaly, ale buď je jich méně, než jsem předpokládala, nebo prostě neumíme hledat. Základní kámen našich filmových exkurzí budiž položen již mnohokrát zmiňovanou Decoy Bride, která jen dokazuje, že i filmy co mají na CSFD pod 60% můžou být fakt zábavné, když vám sednou do noty. Čím víckrát Decoy Bride vidím, tím více se bavím. Mám pocit, že lidé nedovedou ocenit tu jednoduchou genialitu tohohle snímku. Navíc oceňuju, že se tvůrci dovedli vyhnout nechutnostem a přílišným klišé, což si člověk uvědomí hned jakmile si pustí nějakou americkou romcom. Jako fakt. Dalšími kandidáty pak jsou: Vánoční speciál Downton Abbey 2012, nicméně tam je trochu problém s tím, že je potřeba před tím nejlépe vidět všecky tři předcházející série a konec zanechává na patru poněkud nahořklou pachuť. Ale rozhodně to je skotské a rozhodně to člověka navnadí. Včera mě pak příjemně překvapil Leap Year, je to sice pořád ještě dost americké, ale na rozdíl od některých dalších romcoms, které nebudu jmenovat, se to aspoň opravdu odehrává na ostrovech, hlavní hrdina je protivný cynický Ir a je tam hodně slyšet irská angličtina. Přivedlo mě to k přesvědčení, že by to chtělo u filmů uvádět jakýsi národnostní index - nakolik je daný film "skotský", "anglický", "irský" a nakolik "americký"? Vzalo by se v potaz, kde se to reálně odehrává, jak moc se tam používá lokální angličtina, jakých národností jsou hlavní hrdinové a jak moc to odráží evropské poněkud civilnější a uzavřenější zobrazení života a nakolik to je americký megalomanský a nucený patos. Pak pro mě může film mít klidně 50% na CSFD, ale je-li národnostní index vysoký, asi si ho užiju. Mimochodem, co to sakra je za debilní americký stereotyp, že vždycky, když je Amík na ostrovech a jede autem, dříve nebo později mu cestu zatarasí stádo skotu/skopu/nevimjakýchdalšíchhospodářskýchzvířat? Jak jsem vysvětlovala Andělce, ona to sice není žádná sranda, když si jdete takhle po silnici a najednou proti vám stojí nepříliš přátelsky se tvářící ovce, ale i tak.
Pak jsem ještě objevila skotský seriál Monarch of the Glen, který mi připomněl, jak strašně ten čas letí. První série je z roku 2000, ale já mám pocit, že je asi tak z paleolitu. Všecky ty počítače s obrovskou prdelkou, mobily s anténkama, no tý jo. Nevypadá to zatím na úplně špatnou podívanou, ale trošku mi to připomíná německé seriály a to nikdy není úplně dobré znamení. Ale dám mu ještě šanci. Samozřejmě taky můžeme zmínit posledního Bonda, jakože jo, pro ty, co je Bond baví a přežijou, že *spoiler alert* je tam starobylé skotské sídlo rozstříleno na cimpr campr *konec spoileru*, taky to není od věci lákačka. Je fakt, že Skyfall má i spoustu jiných lákadel, namátkou Bondovy skvěle padnoucí obleky, Ben Whishawa a super soundtrack, takže dobrá, přidávám ho na seznam filmů se skotskou tematikou, které stojí za vidění. Pak tady máme taky animáky jako BraveLes Triplettes de Bellevile nebo The Secret of Kells a vlastně proč ne? Viděla jsem zatím jen Kells, ale rozhodně vás to taky naladí na tu správnou ostrovní vlnu. Obávám se, že proslulý Trainspotting je sice geniální a člověk jen zírá, kde se ta hlavní partička herecky pohybuje teď, ale že by to byl film, který mě láká do Skotska, to tak úplně říci nemohu. What more? Máme tu ještě pár britsko-římských řežeb jako například Centurion nebo The Eagle, ale trochu se bojím, že takové filmy nalákají do Skotska asi opravdu jenom mě :D. Ještě čekám, až bude vhodná chvíle na Ondine, která slibuje výjimečnou podívanou a jistě i po ní budu mít chuť okamžitě vyplout ostrovům vstříc. Ale tím mi ta inspirace nějak dochází. A já vím, jsem si stoprocentně jistá, že toho musí být víc! Víc filmů, které se odehrávají na ostrovech a po nichž zaplanete touhou se tam okamžitě vydat. Víc filmů, ve kterých uslyšíte ty zvučné a malebné podoby angličtiny, které vás ve škole nenaučí. Víc filmů, kde vám pohled na majestátní hory, zelené kopce, jezera, údolí a hrady sebere dech. Víc filmů, kde lidé bydlí v pitoreskních vesničkách a městečkách, malých chaloupkách z s kamennými obklady a v hospodách nalejvaj ale po pintách. A cider, samozřejmě taky cider! Uznávám, právě jsem popsala opravdový kýč a on ten Trainspotting bude možná realitě bližší. Nikoli ale té realitě, kterou jsem ve Skotsku poznala já a která mě okouzlila. Pro mě je vše výše vyjmenované pravdivé a nemohu se dočkat, až se tam znovu vrátím a nechám se tím vším zase okouzlit. Takž otázka pro vás - nějaké další tipy na ostrovní filmy, co povzbudí cestovatelský apetit? Nebo snad seriály? Všecko beru, jen sem s tím!
A na rozloučenou ještě jednu ovci.
Kuk!


4 komentáře:

  1. Žádný tip nemám, ale tobě za tenhle výčet děkuju :-)
    Tak krásné dny a příjemné přípravy na cestu! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Baru :-). Věřím, že se snad některý z filmů zalíbí ;)

      Vymazat
  2. Ten závěr mi téměř vytlačil slzu z oka. Protože i přes všechna ta jak říkáš ty - klišé, je to přeci pravda. Skotsko takové je. Když jsem z něj před léty odjížděla, byla už hluboká noc, jen měsíc svítil a náš autobus uháněl mezi kopcovitou krajinou plnou potůčků a ovcí. Všichni spali,jen já zírala z okýnka, slyz mi rozmazávaly výhled a já si slibovala, že se zase vrátím zpět - domů! Ach jo, když to teď píšu, slza byla vytlačena :/ Sice jsem nikdy neviděla Austrálii ani Mallorcu ani nic dalšího super úžasnýho, ale tak nějak tuším, že žádné místo se nikdy nikdá nevyrovná Skotsku! Heart beating for ever <3
    Přemítám, co bych ti jako doporučila, ale zrovna ted mám hlavu v jiné zemi a myšlenky roztroušené.
    Napadá mě jedna věc, ale ta je teda jen obecně britská ... seriál Doktor v domě - můj nejmilejší britský! A pak mě napadl jeden irský - The Wind that Shakes the Barley.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skotsku se může vyrovnat pár míst - Irsko, Wales a Bretaň. Ale pro mě je tohle všecko stejně jedna země, spojená keltským dědictvím, dějinami zkoušená a přesto nezlomná (jsem klišé-expert :D).
      Moc děkuju za tipy, přiznám se, že ani o jednom jsem nikdy neslyšla, tak to si moc ráda rozšířím obzory!

      Vymazat