14. 12. 2012

Pod lavinou

Tenhle týden zdá se mi poněkud nabitým. Ve středu jsem se úspěšně prokrastinovala až k zápočtové eseji z karibské literatury, no, věřím, že tam najde pár myšlenek, které by mohla ocenit alespoň Ečkem. Po dlouhé, dlouhé době jsem si vyzvedla opravenou esej ze samostatné četby a nestihla jsem se divit: A 95 - Fay, this essay is excellent. And that's how Fay rolls at KAA!
A pak, o středeční půlnoci, Hobití premiéra! Jasně, mohla bych tu sepsat recenzi a bylo by co chválit i co kritizovat, ale neudělám to. Beztak většina z vás ještě Hobita neviděla a já odmítám spoilerovat a hlavně - pokud jste se na Hobita těšili tak jako já, nějaké výtky stejně nemají místo. Hobit je tu se vší parádou, s naprosto hvězdným obsazením (ach, Richarde ♥, ach, Martine ♥, ach, Benedicte ♥) a dechberoucně skvělým soundtrackem! Dovolím si ještě přidat jedno skvělé video s interpretací hobitího tématu:
Pak nějaké ty necelé 4 hodinky spánku a honem napsat zápočtový text z korpusu, že. Dost nás vypekli, protože po testu nás ještě drželi v učebně a dokonce po nás chtěli vystoupit před ostatními a vysvětlit, jak jsme vypracovávali jakýsi úkol. To je teda zakončení semestru, nota bene po zápočtu, děkujem pěkně. Měla jsem za úkol vysvětlit task, nad kterým jsem při vypracování skoro nepřemejšlela a šíleně jsem ho odbyla. Když jsem viděla, jak kolegové a kolegyně komentují své úkoly a své postupy, dost se mi stáhl krk. Ale přišla jsem, vysvětlila, paní Správcová okomentovala a učitelé uznali pokývali hlavami. Like the bosses!
A večer jako dárek ke jmeninám jsem si dopřála koncert. Bylo to božské! (A to neříkám (jen) proto, že tam byl pan Božský a byl božský.) Zahráli skoro všechny mé oblíbené písně, jen Viselec chyběl, zpěvákovy komentáře nás dostávaly do kolen a švábí píseň ... prostě neuvěřitelné! Je to zajímavá taktika, hrát samé normální, vážné písně a na konec jedné strčit nějakou naprostou hudební absurditu. Ale na mě teda rozhodně funguje, smály jsme se tomu celý večer a navíc to bylo v nějaké geniální tónině, kdy hlas pana Božského zněl skvostně. Stejně mě udivuje to naprosté hudební mistrovství většiny zúčastněných. Zvládat za jeden koncert (a často v jedné písni) perkuse, příčnou flétnu a zpěv, to je, panečku, umění. A všechno to vypadá tak přirozeně, jakoby mimochodem ... Nebo takhle kytara, zpěv a foukací harmonika v jednom, taky dobré. Po koncertu naprosto logicky následovala frustrace. Protože prostě proto. Tak jsme si s Andělkou pustili Scandal in Belgravia, což nás sice frustrovalo taky (protože neck porn, hand porn, coat porn, shirt porn, your pulse elevated, pupils dilated, ...), ale tak už to prostě je.
Někdy přemýšlím, jestli mě přece jen nedostihl Bovary syndrome. Tajně doufám, že ne, protože já bývám šťastná, bývám spokojená a užívám si přítomné okamžiky. Jen ne vždycky, jen ne všechno. Chci víc, být zavalená uměním, krásou, inspirací, šarmem, energií, chci se nechat smést vlnou geniality, která proudí Vesmírem. Pak na chvíli utéct do lesů, pak to rozjet všechno nanovo, nekonečný a stále se opakující kruh mohutného vypětí duše a asociální regenerace.
Can I touch your bean-field? (Nápověda zde.)

6 komentářů:

  1. Souzním hlavně s tvou závěrečnou myšlenkou o zavalení genialitou a úprkem do lesů :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Luci, ohromně gratuluji k tomu nádhernému výsledku z eseje! Jsi holt naše šikovná anglistka ;)
    Přeji ti lehce opožděně vše nejlepší k svátku, hodně dalších školních i pracovních úspěchů, spoustu dalších krásných kulturních zážitků a maximální přízeň Vesmíru :o) Nevíš náhodou, jak dlouho budou Hobita v Cinestaru dávat? V únoru už asi ne, že? :( Neboť dřív si na kino jaksi čas udělat nezvládnu, ty výčitky by pak byly kruté. A vlastně bych si to teď do státnic asi ani pořádně neužila :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Steli, moc děkuju za gratulace k Ačku i k svátku, snad se přání vyplní :-).
      Jinak bohužel nevím, jak dlouho budou Hobita dávat, ale tuším, že v únoru by ještě mohli, je o něj obrovský zájem, takže podle mě bude v kinech dlouho. Ale jsi na sebe teda velmi, velmi přísná, koukám. Opravdu myslíš, že by ti návštěva kina naopak nepomohla se zrelaxovat a nabrat síly na další efektivní učení se? :-)

      Vymazat
  3. Tyjo,95 - takový luxus. Ty to tam opravdu válcuješ. Congratuluju! :o) Tak mě napadá, to ti na tu esej i vyčující napsal hodnocení"This essay is excellent?" nebo to je tvé hodnocení? :o)
    A přidávám se k Báře. Poslední odstavec vidím stejně, i když já bych míso do lesů raději utekla někam mnohem dál.

    Coleridge je pro mě jen "Námořník" :) což mě přivádí k tomu, že jsem se dostala k velice zajímavé poesii od californské autorky Jane Hirshfield (http://www.poets.org/viewmedia.php/prmMID/19011)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi právě na tu esej napsala vyučující, takže jsem blahem bez sebe :-). Jó, kdyby tak takhle vypadaly všechny mé výsledky ... :D
      A děkuju moc za tip na Hirshfield, dobrých autorů/autorek není nikdy dost! :-)

      Vymazat