30. 9. 2012

Hledání pana Darcyho

Při toulkách internetem tu a tam narazím na nějaký zajímavý článek, o němž tuším, že se k němu asi moc českých čtenářů nedostane. A je to škoda. Tohle je jeden z nich. A aby nezůstal tak úplně zapomenutý, rozhodla jsem se ho přeložit. Třeba vás taky inspiruje, stejně jako mě.

Jste-li dívka, a já předpokládám, že většina z vás je, pak tušíte, oč kráčí, když mluvím o hledání pana Darcyho. Hledáme někoho, kdo možná není na první pohled dokonalý, ale na ten druhý zjistíme, že je pro nás ideální.
Ale musíme být opatrné, když se snažíme podarcyovat muže v našem životě. Ne všichni muži jsou jako pan Darcy - na první pohled náfuka, ale uvnitř genlteman. Někteří chlapi jsou prostě pitomí skrz naskrz. Spousta žen se na chlapy dívá romanticky. Jako by jejich hrubé chování bylo pouze odrazem vnitřní bolesti a osamělosti a právě VÁM se podaří proniknout k jejich něžnému jádru. A právě takhle spousta žen, i těch chytrých, končí s chlápky, kteří je využívají a zanedbávají.
Samozřejmě, jsem si jistá, že EXISTUJÍ muži jako pan Darcy, takoví, kteří se prostě nedokážou otevřít. Ale mezi předsudkem a moudrostí je jen tenká hranice. Předsudky brání dobrým lidem (jako Elizabeth a Darcymu) být spolu. Moudrost brání dobrým ženám, aby se nechaly zatáhnout do vztahů se špatnými muži. Pozor na ten rozdíl!
Další věc, na kterou musím upozornit, je to, že pokud čtete Pýchu a předsudek pozorně, pan Darcy se NIKDY NEZMĚNÍ. Nezačne se znenadání chovat mile, přátelsky a otevřeně ke každému, koho potká. Pořád vypadá chladně a povýšeně. Změní se to, že Elizabeth - a jen Elizabeth - spatří jeho citlivé nitro. Proč na tom záleží? Protože byste si neměly myslet, že jen to, že někoho potkáte a zamilujete se do něj, povede ke změně. Lidé se nemění, alespoň ne drasticky. A když už se změní, je to kvůli jejich vnitřnímu rozhodnutí, ne kvůli nějakému vlivu zvenčí - jako třeba kvůli nápomocné přítelkyni. Tak se nenechte zmást, že se váš pan Darcy změní. Je takový, jaký je. A jestli ho jako takového nemilujete, tak zapomeňte na to, že by tenhle vztah mohl někam vést, pan Darcy nikdy nebyl zrovna lev salónů. Nestane se mávnutím proutku lepším člověkem. Je to muž s chybami a na to je třeba pamatovat.
Všichni muži mají chyby. Musíte si ujasnit, s kterými můžete žít a s kterými ne. A pak ho musíte milovat pro to, jaký je, ne jaký by mohl nebo měl být nebo jakého byste si ho mohly stvořit. Pokud se změní, je to skvělé, ale pokud ne, pamatujte, že nežijeme v pohádkách. Věděla to i Jane Austenová, když tvořila své charaktery s vadami na kráse.

4 komentáře:

  1. Díky moc za tenhle skvělý článek, protože bez něj bych nenarazila na blog, ze kterého pochází. Díky díky díky

    OdpovědětVymazat
  2. Trefný článek :-)
    Děkuju za překlad a zveřejnění...
    Můj pan Darcy naštěstí extrémním množstvím chyb neoplývá :-) Dokonce pamatuje na výročí, nosí kytky a o víkendu si vezme děti a nechá mě spát :-)
    Zdá se, že jsem si vybrala dobře :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jill: Jsem ráda, že jsi se k blogu proklikla, můžu jenom doporučit! Sbírám z něj jak inspiraci na knížky, tak se mi líbí i tyhlety "úvahové" články. Kdybys měla zájem, sleduji ještě asi dva tohoto typu, ale myslím, že tento je nejlepší.
    Bára: Tak to sis vybrala opravdu dobře. Myslím, že takových fajn chlapů, jakého sis vybrala ty, je na světě málo - je tedy vidět, že i ty jsi skvělá ženská, že jsi ho dokázala získat :-)

    OdpovědětVymazat